Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkade väktare i nacke och tog benlås

De två väktarna skulle stoppa den stjälande mannen. Då fäktade han med armarna och sparkade dem i huvudet, nacken och tog ett benlås kring ena väktarens nacke. För detta har nu tingsrätten gett sin dom.

Tumultet utspelade sig i februari i år i en matbutik i Krokom. Mannen, som är i 20-årsåldern, blev aggressiv när han stoppades av väktarna på väg ut ur butiken och han hamnade då på golvet tillsammans med den ena väktaren. När de kom på fötter igen tog väktarna med sig mannen till en obemannad kassa en bit bort och situationen lugnande ner sig. Men det dröjde inte länge innan mannen gjorde motstånd på nytt, den här gången slog han den andra väktaren i nacken och hamnade åter igen på golvet med den första väktaren som han gav flera sparkar och även tog ett benlås på runt nacken.

En övervakningskamera har filmat förloppet och det finns även ett vittne till händelsen, en anställd i butiken. Mannen själv säger sig inte minnas något alls av händelsen. Våldet ledde till att den ena väktaren fick smärta i nacke och den andra fick smärta i nacke, handleder, tummar och nacke, något som för denne ledde till helt nedsatt arbetsförmåga under cirka nio månader.

Tingsrätten i Östersund dömer mannen till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd och påföljden blir rättpsykiatrisk vård. Han ska också betala ett skadestånd på 29 900 kronor till väktaren som han tog ett benlås på och 5800 kronor till den andra.