Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkad ambulansjuksköterska slåss för sitt jobb

Var den sparkade ambulanssjuksköterskan initiativtagare till att en reservambulans blev festplats i samband med utflyttningsfesten på gamla brandstationen? Det är kärnfrågan i det tvistemål mellan ambulanssjuksköterskan och landstinget som just nu prövas i Östersunds tingsrätt.

Det var dukat med långbord i slanghallen och dags för utflyttningsfest från gamla brandstationen. Bara en kort tid därefter skulle räddningstjänst, ambulans och SOS lämna Östersunds gamla brandstation och flytta till de nybyggda lokalerna på Certus. Men före flytten skulle det vara fest i de gamla lokalerna. Och fest blev det, den 26 november 2009. En fest som skulle få dramatiska följder inom såväl räddningstjänsten som landstinget när det kom fram i media att en grupp festat i reservambulansen och inhalerat lustgas. I går inleddes det tvistemål där den ambulanssjuksköterska som sades upp efter festen tagit strid med landstinget för att få tillbaka sin anställning.

Många av vittnena berättar om en ganska stor alkoholkonsumtion under kvällen. Det var enhetspris i baren på brandstationen och all alkohol kostade 20 kronor.

– Vi åt mat, minglade, pratade med folk som var på festen, berättar den uppsagda ambulanssjuksköterskan om inledningen på festkvällen.

Kärnfrågan i tvistemålet är om det var rimligt att den aktuella ambulanssjuksköterskan fick lämna sin anställning medan andra som också festade i reservambulansen bara fick disciplinära åtgärder. Flera personer anställda inom landstinget och räddningstjänsten har fått skriftliga varningar, men endast en fick lämna sin anställning, så mycket av första rättegångsdagen handlade om att utreda om den uppsagda ambulanssjuksköterskan var initiativtagare till lustgasinhalerandet i ambulansen eller inte.

– Vi var några som stod och pratade, någon sa att nu skulle man ha haft lustgas, och hur det var så var vi några som gick upp till ambulanshallen, berättar ambulanssjuksköterskan.

– Var du initiativtagare, undrar ambulanssjuksköterskans juridiska ombud Mats El Kott.

– Nej, det var inte jag som sa det först, säger ambulanssjuksköterskan. Vi går in och sätter oss i ambulansen alla fyra. Vi går in från sidan och rakt fram står tuben med lustgas. Den tuben kan jag ha tagit ut. Jag vet inte var masken är, men då håller någon av de andra upp masken och säger är det den här? Sedan drar vi in lustgas alla fyra.

Ytterligare tre festdeltagare dyker upp i ambulansen och inhalerar lustgas. En anställd vid räddningstjänsten som kommer till ambulansen och inhalerar lustgas har tidigare lämnat festen men var så berusad så att han ombeds lämna Plaza och går då tillbaka till brandstationen och upp i ambulanshallen och inhalerar lustgas.

Mats El Kott menar att landstinget brustit i sitt arbetsgivaransvar både genom att inte se till så att alkoholpolicyn efterlevs och för att inte ambulanspersonalen erbjöds någon riktig debriefing efter en uppslitande händelse kvällen före festen. Han menar vidare att landstinget inte har kunnat visa att den uppsagda ambulanssjuksköterskan hade större skuld än någon annan.