Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara pengar i julhandeln

/

Julen – en fasa för många med begränsad ekonomi. Men det behöver inte bli så dyrt, vi har tipsen om hur du håller i slantarna i julhandeln.

Annons

Finanskrisen och hot om höjda räntor tär hårt på mångas privatekonomi. Och en ansträngd ekonomi rimmar som bekant illa med julhandel, för den spås som vanligt slå nya rekord. Förra året handlade vi för 59,5 miljarder i Sverige under december, det var en uppgång med 0,6 procent mot året innan. Det var trettonde året i rad som julhandeln slog rekord, uppger Handelns utredningsinstitut, HUI. Enligt HUI:s prognos kommer vi handla för 61,3 miljarder i december i år, en uppgång med 3 procent mot i fjol

Men det går att överleva december och fira jul utan att ruinera sig – det gäller bara att hålla i plånboken och vara lite smart. Vi har tips på hur du kan få julefrid utan att behöva oroa dig för efterräkningen.    * Planera dina julkappsinköp i god tid och räkna ut hur mycket du har råd att spendera. Håll dig stenhårt till budget och undvik panikartade inköp kvällen för julaftonen.

    * Ge inte julklappar till andra vuxna, det räcker med att barnen får. Skyll på att du inte har tid eller att du tycker det är urbota fånigt med vuxna människor som byter pengar med varandra om släkten protesterar. ”Det är väl bättre att alla köper något de vill ha till sig själva i julkapp” är ett bra argument att ta till.

    * Ge bort sådant som barnen ändå behöver. Kolla över er vinterutrustning. Skridskor, skidor, pjäxor med som barn snabbt växer ur kan du köpa mycket billigare begagnat på exempelvis Blocket. Passa på och gå igenom vad ni själva inte har användning för och sälj eller byt bort, så tjänar du en hacka samtidigt.

    * Se till att du får öppet köp på julklapparna över julhelgerna så du har gott om tid på att dig att byta om det blir fel. Eller lämna tillbaks och återköp samma sak igen på Mellandagsrean till nedsatt pris.

    * Ska du ge bort sådant som du garanterat vet kommer dyka upp på Mellandagsrean som kläder och elektronik – ge bort ett presentkort och köp själva varan efter jul.

    * Be alltid att få julklappen inslagen i affären så slipper du lägga pengar på papper, presentsnören och etiketter.

    * Gör egna julkappar. Sy, baka eller gör något annat du är bra på. Eller ge bort presentkort på tjänster som till exempel tio snöskottningar.

    * Här är verkligen planering a och o. En fjärdedel av all mat vi köper i Sverige slängs, en katastrof för miljön och plånboken. Köp bara hem mat som går åt och du vet att ni äter. Skippa traditionerna, strunta i mat som ingen egentligen tycker om men ändå brukar finnas på julbordet bara därför att den brukar finnas på julbordet.

    * Kolla igenom butikernas erbjudande, julmust, skinka och annan julmat brukar användas som lockvaror inför jul så det kan gå att fynda.

    * Se till att du har förvaringsutrymme i kyl och frys för resterna. Leta efter roliga recept på vad du kan göra med resterna, då blir det inte så enahanda att äta upp dem.

    * Baka eget bröd och kakor och gör eget julgodis.

    * Se till att bli bortbjuden hela helgen, då behöver du ju inte köpa mat alls.

    * Om ni ska fira jul hos dig och många kommer på besök, delegera genom att anordna knytkalas där alla får bidra med minst en rätt till julbordet. På så sätt sparar du både pengar och tid.
# Börja med att gå igenom det du redan har, sannolikt behöver du inte köpa något nytt julpynt. Du kanske rent av kan sälja av istället.

# Behöver du ändå nytt pynt, pyssla själv eller låt barnen göra det. Hemgjort julpynt är charmigare än köpt. Lingonris kan du göra mycket fint av, det finns gratis i skogen. Nejlikor nedstuckna i en apelsin är ett hemmagjort julpynt som är lätt att göra och sprider juldoft i hemmet. Hyacinter går att köpa för en tia styck, de luktar också jul.

# Fundera på om ni måste ha gran, den kanske ändå mest står i vägen.

# Se över lucialinnen, luciakronor, tomtedräkter med mera i god tid så du hinner kolla efter begagnade om barnen behöver nya. Eller ordna en byteskväll med andra föräldrar.

# Skicka digitala julkort och nyårshälsningar via datorn istället för papperskort med snigelposten.

ELISABETH PETTERSSON
Nyhetsbyrån NA Media

Annons