Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spara lite först

När undertecknad besökte banken för några år sedan, innan allt det tråkiga hände med ekonomin, var det inga problem att låna till hela bostadsköpet.

Ja, varför inte slänga på lite extra till renoveringen? Och kreditkort (i pluralis!), har du några sådana?

I Estland marknadsförde samma svenska bank sina förträffliga bolån i en tv-reklam där en familj borrade efter olja i lägenheten. Att låna till sitt boende var en kassaskåpssäker investering. Ty lika beroende som vi är av olja, lika stor var tron på den obegränsade tillväxten. Don’t worry, be happy, var budskapet. Resten är, som man säger, historia. I Baltikum alltså.

Längs Östersjöns västra stränder fortsätter däremot bolånefesten. Även om det finns stora skillnader mellan Sverige och våra baltiska grannar – här har vi byggt upp vårt välstånd under lång tid, i Estland gick övergången från Lada till Lamborghini över en natt – hörs alltfler varningar om risken för en svensk bostadsbubbla.

I går redovisade Statens bostadskreditnämnd siffror som ytterligare spär på oron. Sverige ligger i toppen bland länder med de snabbaste ökningarna av bostadsskulder. Trots vetskapen om kommande räntehöjningar fortsätter alltså svenskarna att skuldsätta sig med oförminskad takt. Under årets första kvartal, som knappast var präglad av ekonomisk tillförsikt, ökade hushållens bostadslån i en årstakt av åtta procent.

Detta samtidigt som många lever med väldigt små marginaler; ungefär vart fjärde hushåll skulle inte klara en oförutsedd utgift på 5 000 kronor utan kännbara effekter på den privata ekonomin.

Äldre som hunnit amortera och bygga upp en ekonomisk buffert torde vara mindre utsatta för snabba räntesvängningar. Värre är det för yngre generationer. I dag är det inte svårt att hitta en 25-åring med noll på sparkontot men italienskt kakel i badrummet. Det är naturligt att vilja uppgradera och utforma sitt boende efter eget huvud, det är en del av vuxenprojektet. Precis som på Kristinas och Karl Oskars tid är egnahemstanken förknippad med en skön frihetskänsla.

Nej, vi ska inte stoppa unga vuxna som vill äga sin egen bostad, däremot behövs ett större motstånd. Det räcker med att säga ”90-talskrisen” för att inse behovet av en stramare reglering. Finansinspektionen har föreslagit en ny högsta belåningsgrad på 85 procent vid bostadsköp. Trist för unga med tomma plånböcker. Det är det som är poängen. Spara lite först. Och till politikerna: bygg fler hyresrätter!