Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spår i hemlig militäranläggning

Bräcke kommun köper Gällöberget, men prislappen är fortfarande oklar.

2015 ska Gällö ha världens längsta skidtunnel.

Redan 2009 började diskussionerna om en framtida satsning i Fortifikationsverkets gamla och hemliga militäranläggning i Gällö. Först nu verkar projektet närma sig en lösning. Bräcke kommun är inne i slutförhandlingarna om att köpa anläggningen av ägaren som är statliga Fortifikationsverket.

Som LT tidigare har berättat har Bräcke kommun genomfört en förstudie i flera delar.

– Förstudien var i två delar. Dels handlade det om huruvida det var tekniskt möjligt att bygga en skidtunnel och dels om det fanns marknadsmässiga förutsättningar att satsa på detta.

På torsdagen skickade kommunledningen ut ett pressmeddelande:

"Kommunstyrelsen i Bräcke kommun har fattat ett beslut om att förvärva Gällöberget och bygget av en inomhusanläggning för skidåkning kan nu förverkligas".

– När statliga verk säljer finns det en kommunal förköpsklausul om det finns ett bärande samhällsändamål. Kommunstyrelsen har sagt att man har för avsikt att nyttja den förköpsklausulen, säger Bengt Flykt, kommunchef i Bräcke.

Vad kommer det att kosta?

– Vi är inne i slutförhandlingar med Fortifikationsverket om prislappen. Det är inte helt klart, men vi är i princip överens, säger Bengt Flykt.

Vad är investeringsbehovet? Vad kostar det att få en fullvärdig skidtunnel?

– Förstudien gav indikationer på drygt 30 miljoner kronor.

Kommunen räknar med att kunna inviga världens längsta skidspår byggt i naturberg redan 2015.

– Längden är beräknad till 1,4 kilometer i den skiss som vi har nu. Det finns längre, men då är de inte i berg utan är artificiella, säger Bengt Flykt.