Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spår efter Anders Eklund granskas i olösta brott

Alla polismyndigheter i landet har uppmanats att granska ouppklarade brott som begåtts på platser där den morddömde Anders Eklund befunnit sig. Detta har också gjorts inom länets polismyndighet.

Annons

Några dagar efter att Anders Eklund greps misstänkt för mord på en tioårig flicka i april 2008 började Rikskriminalpolisen att kartlägga hans tidigare liv.

Genom att gå tillbaka så långt som till 1987, då Eklund började köra lastbil, har de sammanställt information från utredningar av de brott han dömts för. Detta finns sökbart i en databas.

Ouppklarade brott i landet som handlar om människorov, mord, dråp, försvinnanden och grova sexualbrott har matchats mot hur Eklund rört sig geografiskt. Hans rörelse i landet har jämförts med över 10 000 ouppklarade brott. Resultatet blev 396 brott fördelade över hela landet vilket Eklund i teorin haft möjlighet att begå genom att han befunnit sig i närheten av områden där brotten begåtts.

Alla polismyndigheter har uppmanats att granska dessa ouppklarade brott, Jämtlandspolisen har också gjort det.

– Vi har tittat över sådana brott som matchar profilen och hur Eklund rört sig men har kommit fram till att det inte är några som är aktuella för oss, säger Sanna Mattsson, polismyndigheten i Östersund.

Anders Eklund är dock dömd för ett brott begånget i Strömsund. Det var i samband med Dundermarknaden 1995 som han överföll en 16-åring bakom en scen och tog struptag på henne. Eklund dömdes till ett halvårs fängelse för misshandel av flickan.