Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spannmålsodlingen minskar rejält i Jämtland

Spannmålsodlingen i Jämtlands län har minskat med nästan 12 procent i år jämfört med 2009. Bonden Lars-Göran Rödén odlar havre och korn i Vamsta utanför Brunflo. Han tror att nedgången beror på att det har blivit färre mjölkproducenter i länet.

Lars-Göran Rödén har nyligen gjort sig av med sina mjölkkor och ägnar sig nu främst åt spannmålsodling. Han anser inte att förutsättningarna för spannmål har blivit sämre, däremot är det färre bönder som har djur. Därmed blir det färre som är beroende av att odla spannmål.

– Den mjölkbonde som vill ha så bra ekonomi som möjligt odlar sitt eget korn, då behöver man bara komplettera med kraftfoder, säger han.

Själv har han precis levererat två lådor korn till grannen som är mjölkbonde. Annars hade bonden behövt betala dyrt för frakt av korn från annat håll i landet.

Spannmålsodling är generellt sett ingen lönsam bransch. Enligt Jordbruksverket, som tagit fram siffrorna på hur mycket spannmålsodlingen minskar i landet, är fallande priser en av orsakerna. I Jämtland minskade spannmålsodlingen med 11,7 procent jämfört med 2009. Motsvarande siffra för hela landet är 7,4 procent.

Trenden har pågått under många år och har varit särskilt tydlig i landets skogsbygder.

Lars-Göran Rödén har sysslat med spannmålsodling sedan 70-talet och anser att lönsamheten har varit skrämmande dålig ända sedan dess.

– Priserna har legat still länge, konstaterar han.

En annan som har koll på spannmålsodling i Jämtland är Per-Erik Nemby, driftledare på Torsta gårdsbruk. Han tror att minskningen i Jämtland kan ha att göra med att förra säsongen var dålig. Skörden mognade sent och snön kom tidigt.

Enligt Per-Erik Nemby är förutsättningarna för att odla spannmål i Jämtland inte de mest gynnsamma.

– Vi är ju lite på gränsen klimatmässigt för att odla spannmål till mogen skörd, säger han.

Per-Erik Nemby tror att den långsiktiga minskningen av spannmålsodling beror på att det inte är tillräckligt lönsamt. Priset på spannmål är lågt. I norra Sverige får bönderna dessutom lägre skördar, eftersom de måste odla sorter som mognar tidigt och inte ger lika stora skördar som i södra Sverige. I Jämtland är det också kostsamt att röja bort all sten som finns i jorden.

Trots att flera saker talar emot spannmålsodling i de norra delarna av Sverige, tror Per-Erik Nemby inte att det är kört.

– Det pågår ett arbete för att ta fram anpassade sorter som fungerar här, framför allt kornsorter, säger han.