Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande val att vänta i år

En valrörelse i Härjedalen är sällan en rafflande tillställning. Så kan man kort beskriva historiken när det gäller valet till kommunfullmäktige i Härjedalen. Det är i alla fall något som gällt sedan storkommunen bildades 1974.

För det är Socialdemokraterna som haft en majoritetsställning sedan dess med ett undantag. Men sedan 1998, då Vox Humana med buller och bång tog sig in i fullmäktige, har man fått lita till andra bundsförvanter för att styra Härjedalen.

Frågan är hur det ser ut efter årets val.

Är risken – alternativt chansen – stor att socialdemokraterna för första gången får kliva ned från maktpiedestalen och verkar i oppositionen under de fyra kommande åren.

En anledning till det kan vara två heta ämnen som varit på tapeten under mandatperioden. Då talar vi om omorganisationen och de stora ekonomiska underskotten inom kommunens äldreomsorg där partiet fått oppositionen och anställda att rasa för det sätt man hanterat ”krisen” inom äldreomsorgen.

Samtidigt har det blåst ordentligt när det gäller vindkraften där både socialdemokraterna och deras allierade, Centerpartiet, gått i bräschen för en eventuell utbyggnad av vindkraften i Härjedalen. Men ett hårdnackat motstånd från Lillhärdal gjorde att man fick vända kappan efter hur vinden blåste och blåsa av alla vindkraftetableringar i södra och östra Härjedalen.

Det är två saker som kan tala emot Socialdemokraterna och de andra som varit med att styra kommunens skuta under de fyra senaste åren.

Frågan är hur mycket det har påverkat partiets mindre trogna väljare som nu kanske väljer Vox Humana som varit de som varit mest aktiva i debatten i de två frågorna samtidigt som man själva siktar in på att få majoritet när valet är avgjort.

Just Vox Humana är kanske det parti som synts mest och hörts högst under de fyra senaste åren samtidigt som de andra partierna i oppositionen tappat lyskraft i kampen om mandaten.

Oavsett vilket parti, eller block, som tar makten i slutet av september så blir det en tuff match att möta framtiden. Trots att Härjedalens kommun alltid haft en stark ekonomi med överskott när året summerats så finns det orosmoln inför framtiden.

Det handlar om befolkningsunderlaget som minskar från år till år och det ger i sin tur ett minskat skatteunderlag som i sin tur skapar en oroväckande spiral som kan leda till ytterligare neddragningar inom vård, skola och omsorg.

Men trots allt. Det finns mycket positivt när det gäller framtiden för landskapet som gud g l ömde. Vi talar om en turistindustri som fortfarande växer och frodas och genererar miljontals kronor och arbetstillfällen.

Det finns även industrietableringar, bland annat bioenergikombinatet, som om allt går vägen kan innebära många och mycket värdefulla jobb för invånarna i Härjedalen.

Men vilka som sitter vid makten när detta blir verklighet återstår att se. Blir det som det alltid varit? Eller är det dags för ett skifte? Den frågan får vi svar på i slutet av september.