Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande syskondrama för förskolebarn

På 80-talet kom ”Älskade lilla gris” och ”Lillasyster Kanin” och inpå 2000-talet böckerna om herr Muffin och alla döda små djur.

Annons

 Ulf Nilsson har samarbetat med de bästa illustratörerna i sina barnböcker som nästan alltid handlat om förhållandet mellan barn och djur eller haft djur som ställföreträdande barn. Nu är det 2009 och teamet Ulf Nilsson och Eva Eriksson återkommer med syskondramat ”När vi var ensamma i världen”.

Det är en jagberättelse av en femårig storebror som upplever det värsta som kan hända, att vara övergiven. Han väntar som vanligt utanför daghemmet klockan tre som han tror, han har just lärt sig klockan, men pappa kommer inte. Eftersom han bor inom gångavstånd sticker han hem. Ur personalens synvinkel skulle det antagligen uppfattas som en rymning. Sånt inträffar ju då och då även i verkliga livet.

När huset visar sig vara låst sätter fantasin igång. Kanske är mamma och pappa döda, kanske överkörda av en lastbil? Samtidigt slås han av tanken att han måste ta hand om sin lillebror som är kvar på daghemmet och aningslöst häller sand i huvudet på en kamrat.

Fröknarna har fullt upp och vår hjälte som nu är besjälad av sin uppgift som familjens överhuvud lyckas smuggla ut den förvånade brorsan. Det gäller att hålla tårarna tillbaka och fixa ett hus med alla nödiga tillbehör. ”Vi hade varken spik eller hammare, vi fattiga barn.” Kojan blir lite tafflig och lillebror är inte helt nöjd med att ligga under en lövfilt. Han vill se på teve och kräver sockerkaka med smör.

Grannens beredvillighet att låna ut ägg, smör, socker och mjöl utan vidare kommentarer är naturligtvis inte trovärdig utan jag ser boken som en spännande saga, där berättarens upplevelse och känslosvängningar i en utsatt situation är fantastiskt fint gestaltade i text och bild. Förskolebarn kommer liksom jag att gilla den här boken och känna igen sig i bilderna.

Mer läsning

Annons