Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande pianokonsert

På Gamla Teatern framförs i morgon två pianokvintetter, den ena av Robert Schumann och den andra av Alfred Schnittke.

Ensemblen består av pianisten Stefan B Nilsson och stråkkvartetten Archi Jamt med medlemmarna Bengt-Eric Norlén, Annelie Rydh, Peter Roos och Katarina Åhlén.

– En mycket intressant och spännande pianokonsert som kräver det yttersta av musikerna, säger Eva Berge, producent på Estrad norr, i ett pressmeddelande.

Robert Schumann anses idag vara en av romantikens förnämligaste tonsättare och av honom framförs Pianokvintett i Ess-dur Op. 44, komponerad 1842. Schumann betraktades på sin tid som banbrytande och var den förste romantiske tonsättare som kombinerade pianot med stråkkvartetten. Verket som framförs är tillägnat kompositörens hustru Clara Schumann.

1900-talskompositören Alfred Schnittke är av många ansedd som den främste ryske tonsättaren efter Sjostakovitj. Pianokvintetten (1972/1976) av Schnittke som nu spelas kom till i samband med moderns död, och är också dedicerad till henne. Efter att ha skrivit inledningssatsen dröjde det fyra år innan kompositören förmådde fullfölja arbetet med verket.