Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande kontraster

/
  • Mångtydigheten går igen i allt som visas på Ahlbergshallen just nu. Måd Demårs utställning av skulptur i sten och metall är i högsta grad sevärd.Foto: Håkan Luthman

Annons

AHLBERGSHALLEN

Vad brukar ni ha med er hem från utlandsresan? Kanske lite souvenirer, lite alkohol eller något annat trevligt…

När Måd Demår kom hem från Italien i höstas hade hon med sig drygt ett ton sten. Ett ton marmor som hon sedan oavsett väderlek stått ute och bearbetat och bearbetat. För allt skulle ju bli klart till den utställning som hade vernissage på Ahlbergshallen i Östersund i lördags.

Utställningen har getts namnet ”Break Free”. Och det är, för att uttrycka det milt, något utöver det vanliga.

Det handlar om skulptur och det handlar om sten och metall. Det handlar om kontraster. Och det blandar det sköna och det häftiga på ett speciellt sätt.

I den övre hallen är ljuset nertonat. På golvet två skulpturgrupper. Dels ”Hold together” som på håll kan ses som en kärleksfyll omfamning, ett vackert par där stenen mjukt formar ett möte mellan två kroppar. Men på nära håll ser man att det som på håll verkar vara så idylliskt egentligen sitter ihop med rostiga sågklingor som drar in i båda kropparna. En stark upplevelse och en mångtydighet som egentligen går igen i allt som visas. Där uppe också den speciella schacktrion med drottningen, hästen och löparen på brädet. Pjäserna är på runt en och en halv meters höjd och även här förenas marmor och metall.

I de nedre salarna finns också ett antal sevärda saker. Som en blinkning till mästarinnan Louise Bourgeois finns där en spindel av armeringsjärn och kalksten från Brunflo. I taket hänger en ängel med rostiga vingar och huvud av italiensk marmor i en grov kedja – både vackert och hotfullt. Och i entrésalen finns några verk med mer finlir i marmorskulptering.

– Oj, vad jag har längtat till den här dagen. Sedan i höstas har jag arbetat så intensivt och på något sätt tömt ur mig allt jag inte gjort på tolv år. Jag tog ju ett uppehåll när vi fick barn och sedan har det blivit så mycket med musik, säger Måd.

Hon berättar att hennes sätt att skulptera är som att skriva en bok. Spänningen som uppstår mellan materialen gör skulpturen mer energiladdad och på samma sätt får blankpolerade och grova ytor spela mot varandra.

Det är en speciell utställning med skulptur av ett slag vi sällan möter i Östersund. Gå dit!

GALLERI S

Bodil Hedlund ställer ut måleri poå Galleri S. Bodil som har rötterna i Östersund målar gärna i en gråskala där det ständigt är dimmigt och disigt och föremål eller landskap är på väg att upplösas. Ibland blir det så upplöst att bara den monokroma lite oroliga ytan blir kvar som hos en Mark Rothko-målning.

I enskildheter är det ofta vackert. Särskilt ett antal målningar runt stadssilhuetter eller broar. Där ser man vilken skicklig målarinna Bodil är. Och en stor nalle är svår att värja sig mot.

Många i den stora vernissagepubliken är förtjusta och imponerade. Men med runt 28 suddiga målningar blir det aningen mycket. I enskildheter vackert och estetiskt tilltalande. Men det verkar i längden lite väl sökt, lite väl uträknat och utan utmaningar. Här saknas spänningen, laddningen. Fast det kan vara en typisk recensent-synpunkt. De flesta verkar så förtjusta, nöjda och glada.

I lördagens LT hade vi en intervju och presentation av Bodil.

Folkets hus

Östersunds konstskola har betytt mycket. Där gick Måd Demår 1989-1990. Och 2006 gick Kenny Larsson och Andreas Björk ut skolan. Andreas Björk är dessutom just nu tillbaka och gör sitt tredje år på skolan.

På Folkets hus konsthylla ställer de gamla konstskolekamraterna ut. Kenny Larsson visar måleri och en slags teckningar. Här finns tuschteckningar på skateboardbrädor och mer traditionellt måleri. Bland annat av ett vägräcke som upplöses i en dimma likt Bodil Hedlunds dis. Men järnräcken och skateboard brukar handla om att raila och när man railar kan man ramla ner – men så var det kanske ändå inte. Kenny Larsson har haft ett uppehåll med sitt skapande efter konstskolan. Men det han visar gör att det är kul att han tagit upp skapandet igen.

Andreas Björk har ställt ut då och då. Och då som nu visar han bilder som är så otroligt innehållsrika. Bilder fulla av figurer och ting. Som med massor av historier i en och samma målning. Det är som en slags målade collage, och ibland är det också inplockat andra material och 3D-figurer i målningen.

En uppfriskande utställning.

Mer läsning

Annons