Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande konstvår

/
  • Färgstarka konstnärinnan Ingrid Roth porträtteras i en färgstark bok som just kommit från trycket.
  • Måd Demår, Bengt Ellis, Ragnar Persson och Stina Wollter är fyra spännande konstnärer som vi möter på Östersunds gallerier under våren.
  • Måd Demår, Bengt Ellis, Ragnar Persson och Stina Wollter är fyra spännande konstnärer som vi möter på Östersunds gallerier under våren.
  • Färgstarka konstnärinnan Ingrid Roth porträtteras i en färgstark bok som just kommit från trycket.

Annons

Det nya året är i full fart. Och konståret inleds på lördag i Ahlbergshallen med en av landets just nu absolut intressantaste yngre bildskapare, Ragnar Persson.

Sedan väntar en konstvår då vi möter många riktigt spännande konstnärer.

Men först en konstnär som jag tror jag törs säga tillhör de mest omtyckta vi har i länet. Boken om Ingrid Roth har precis kommit från tryckeriet. ”Ingrid Roth – en av passionisterna” är tvåspråkig – engelska och svenska – och bara det säger en hel del om vilken uppmärksamhet Ingrid Roths konst fått under 2000-talet.

Boken, som ges ut av Tage Levins förlag Passionista i samarbete med B4Press, är en färgstark historia där Ingrids måleri dominerar. Men Tage Levin har själv skrivit en berättelse om Ingrids liv och hennes märkliga och rörande väg fram till måleriet. Gamle estetik– och konsthistorieprofessorn Teddy Brunius och två av galleristerna bakom Mollbrinks konst, Ingrids hemmagalleri i Uppsala, skriver om hennes konst och vägen till framgång. Sedan skriver två personer med anknytning till konstterapi om Ingrids stora insatser som konstterapeut och som artist in residence på kurser i uttryckande konst.

Det är en både se- och läsvärd bok. Målningarna kommer fram i all sin färgprakt och jag tycker att boken på ett fint sätt lyfter fram det unika med Ingrid Roths måleri. Sedan vet många av oss som följt Ingrid som konstnär att det hade kunnat finnas mycket mer att skriva. Men när allt ska vara på två språk och det ska vara många bilder så ja, det har blivit bra nog som det är.

24 januari börjar en jättestor utställning med bara nytt måleri av Ingrid Roth på Mollbrinks konst i Uppsala. Den förra utställningen för två år sedan sålde helt slut. Det kommer nog den här att göra också. För oavsett finanskris behöver vi människor hitta det där som skänker något extra till våra liv. Och få konstnärer kan göra det som Ingrid Roth gör det.

Nu över till vårens konst runt Östersund.

Färgfabriken Norr väljer i skrivande stund mellan två projekt efter Fredrik Wretman. Och Galleri Tängtorpet tar time out under våren och laddar för sommarens tioårsjubileum.

Här kommer utställare månad för månad. Slutdatum, när det är bestämt, inom parentes. Som vanligt reservation för fel och ändringar.

JANUARI

, ”Taptim”, en installation, en upplevelse med ljud, ljus, vatten och 102 karpar. Genomsnittsbesökaren stannar 23 minuter i detta meditativa rum. Ett måste. Färgfabriken Norr. (31 mars)

, teckningar med mera. 27-åring med rötterna i Västerbotten som gick ut Konstfack 2007 och hade uppmärksammad utställning hos Galleri Jonas Kleerup i Stockholm i somras. Teckningar och bilder som rör sig fritt mellan serier, rock, sagor och moderna myter. Namn som Jockum Nordström och Lena Cronqvist brukar nämnas… Ahlbergshallen. (1 februari)

animationer, grafik och blandkonst. Representerad på Moderna Museet och en av storsamlaren Fredrik Roos favoriter. Bolin & Bastard. (18 februari)

, måleri och teckning. En återkomst. Galleri Remi. (18 februari)

FEBRUARI

, en utställning som lever och känns. Här förklaras nästan allt och mycket är interaktivt. I samarbete med Technichus. Jamtli. (26 april)

, ”[ http://www.sthlm.kom/ ]www.sthlm.kom”, bilder från tunnelbanan. Campus café och restaurang Oscars.

, skulptur med mera. En spännande lokal konstnär. Ahlbergshallen. (22 februari)

, måleri. Född i Östersund. Flitig utställare landet runt men har inte ställt ut här på tio år. Galleri S. (25 februari)

, m åleri och etsning. En av landets mer uppmärksammade målare. Känd bland annat för sitt husprojekt för några år sedan. Galleri Remi. (11 mars)

, må leri och video. USA-född norsk konstnär. Har fått stor uppmärksamhet på senare år i Norge. Bolin & Bastard. (25 mars)

. Har alltid gjort spännande utställningar som ändrat gallerirummets karaktär. Drejeriet. (21 mars)

, måleri respektive silversmide. Galleri S. (18 mars)

MARS

Vad har förr med nu att göra? – en utställning som uppmanar besökarna att söka svar och ta ställning. Jamtli. (24 maj)

, måleri och teckning. En produkt av en framgångsrik årskull från Valand som tog lite längre tid att slå igenom än sina kända kurskamrater. Gick med sitt måleri mot 1990-talets trender. Ahlbergshallen. (29 mars)

, akvarell. En populär återkomst. Galleri Remi. (8 april)

, måleri och grafik. Omöjliga figurer och annat ur samlingarna med konstnären som avled 2002. Galleri S. (15 april)

, Kiruna, samisk konstnärinna som arbetar i olika tekniker. Drejeriet. (18 april)

APRIL

, Umeå. Ahlbergshallen. (19 april)

måleri. Hennes förra utställning är galleriets näst mest besökta någonsin. Bolin & Bastard. (25 april)

. Gymnasieesteter från friskola. Galleri S. (-6 maj)

, måleri. Samlingsutställning med den älskade målaren från Funäsdalen som avled 2007. Galleri Remi. (13 maj)

, Gustavsberg. Drejeriet. (16 maj)

MAJ

första utställning för våren. Utställare ej bestämd. (20 maj)

, teckning, måleri, skulptur med mera. Ännu fler gamla Valandelever ställer ut på Prästgatan. Bolin & Bastard. (27 maj)

. Avgångsutställningar med mera., Kolla tid och plats men det brukar vara på Ahlbergshallen och i skolans egna lokaler på Frösön.

JUNI

Populära verk ur konsthistorien från förr och nu och barnens egna konstfavoriter. Jamtli. (4 oktober)

. Mästerkocken Tim från Mikado väljer sina konstfavoriter och bollar konstidéer. Jamtli. (16 augusti)

. Minnesutställning med konst från de tio åren och separat utställning med Barbro Nilsson, Harriet Hurtigh och Åsa Jönsson. (16 augusti)

Mer läsning

Annons