Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande jazzmöten

Nils Berg, saxofonist i Nils Berg Cinemascope som gästar indiejazzfestivalen Jazzify Tings på Gamla Tingshuset på lördag.

Ni spelar live tillsammans med videoklipp på musiker och sångare från hela världen. Vad innebär det lite mer konkret?

– Det innebär att vi är tre personer som spelar live på scenen, men för varje låt tar vi in en fjärde artist som medverkar digitalt, projicerad på en filmduk. Ett gäng japanska kotospelande damer och en afghansk herdepojke är ett par exempel.

Hur kom du på idén?

– Jag var egentligen sugen på att skriva musik för ett större band och började surfa runt på nätet efter ovanliga instrument. Jag hittade någon som spelade harpa, laddade ner klippet och testade att själv spela till det. Det var riktigt roligt och sedan dess har jag spenderat åtskilliga timmar på Youtube där jag letat klipp med musiker och sångare att göra ny musik med och av.

Vet de om att du "lånar" dem för projektet?

– Så gott det går. Jag har fått kontakt med nästan alla och det har resulterat i att jag har fått nya mejlkontakter över hela världen, det är jätteroligt!

Hur blir resultatet?

– Man får en hisnande känsla när man lyckas spela tillsammans, det blir en organisk harmonisk helhet, något helt nytt! Det handlar om otippade möten som blir väldigt spännande.

Nu är ni aktuella med nya skivan "Vocals", uppföljaren till albumet "Popmotion".

– Ja, nya plattan kom från tryckeriet i början av veckan, men blev i första hand soundtracket till en film. En film som vi byggt utifrån sju scener. Publiken får se oss spela med olika sångare och artister i olika gatumiljöer och i vår replokal.

Nils Berg Cinemascope består förutom av Nils Berg även av Christopher Cantillo på trummor och Josef Kallerdahl, på bas.