Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänd Nobelpristagare öppnade inte dörren för pressen

/
  • Tysklands kulturminister Bernd Naumann gratulerar landets första Nobelpristagare i litteratur på tio år.Foto: Herbert Knosowski/AP/Scanpix

Första några timmar senare efter tillkännagivandet kunde Nobelpristagaren möta pressen.

Annons

– Jag tror fortfarande inte på det. Jag vet det, men det har inte nått huvudet än.

Herta Müller lämnade den svenska ambassadören Ruth Jacoby och alla journalister snopna på trottoaren utanför huset i sydvästra Berlin.

Ingen öppnade för att ta emot gratulationerna möta världspressen.

– Jag var hemma. Anledningen till att jag inte öppnade var att jag inte kunde tala om det. Det kan jag fortfarande inte, säger hon.

Herta Müller verkar spänd när hon möter pressen på torsdagskvällen.

Närmast förskrämd låter hon fotograferna hållas några minuter med sina ”titta hitåt fru Müller, le lite” innan förlagets representant meddelar att det räcker.

Så mycket uppståndelse för ett pris hon inte förväntat sig att få och ännu inte riktigt förstått att hon fått.

Hon har inte hunnit fundera över prisets betydelse än. Men att det inte kommer att ha någon större inverkan på författarskapet är något hon är ganska säker på.

– Jag kommer ju inte att skriva en bok om Nobelpriset. Det kommer inte att påverka mig vare sig jag skriver eller steker ägg eller köper potatis.

Och hon kommer till Sverige. Det har hon redan talat om för Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.Herta Müller växte upp i Rumänien och tillhörde den tyska minoriteten i landet. Så är hon en tysk eller rumänsk författare?

– Jag är en tysk författare på så sätt att jag skriver på tyska. Min rumänska är bra, men för att skriva krävs det en intimitet i språket som jag saknar. Jag är inget av dem, eller allt på en gång.

– Jag är den jag är och alltid har varit, och blir varken bättre eller sämre av det här. Ett pris är något ytligt, det är skrivandet som är mitt inre.

Mer läsning

Annons