Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Späckat program på stödgalan

Från indiepop, via dödsmetall, till fiolmusik. Olika genrer, samma önskan om ett konsert- och kulturhus. På torsdagen presenterade Startskott artisterna som uppträder på stödgalan den 22 maj.

– Kulturen i Östersund spelar i elitserien, säger Björn Höglund.

Anna-Maria Hallgarn flyger hem från Stockholm där hon just nu medverkar i musikalen Hair. Systrarna Melody och Safoura i Abjeez, Blue Mountain Boys och Bedroom Eyes kommer. Det gör också Patrik Backlund, Aeon och Peter Mellgren. På affischen står också Östersunds teaterverkstad, Kulturkollektivet, PC:s musikesteter och många, många fler.

Uppslutningen bland de lokala artisterna för ett konsert- och kulturhus i centrala Östersund är inte stor – den är enorm. Arrangörerna bakom Startskott har till slut kunnat enas om 30 akter, några fler tillkommer.

– Det ska bli så häftigt att se Aeon på samma scen som Duo Gelland. Vi vill höja statusen och nivån för alla de som jobbar med kultur i Östersund, både på och kring scenen, säger Björn Höglund, som tillsammans med Jens Ganman, Martin Kjellerstedt och Katarina Åhlén är initiativtagare till uppropet.

– Vår ambition är att visa på en bredd med spets. Alla som medverkar ställer upp ideellt, säger Martin.

Inte bara den stora scenen kommer att användas den 22 maj, tanken är att det även ska hända saker i foajén och uppe på balkongen. Konstnärer, fotografer och skådespelare ska också medverka på sitt sätt. Totalt är ungefär 100 kulturarbetare involverade i galan, både framför och bakom kulisserna. Paab och Manic motion ställer upp med ljus- ljud- och bildteknik, medan Gamla teatern bidrar med lokal.

– Det finns kompetens för allt. Vi visste hela tiden att det inte skulle bli något problem med att få ihop ett program, nu ska vi bestämma hur allt ska presenteras, fortsätter Björn.

Själva konserten blir uppdelad i två akter och konferencierer blir Anna Brandt och Camilla Karlsson, som bland annat känns igen från gruppen Las Divas.

– Det är en stor ära som vi tar på största allvar. Det finns så många duktiga musiker och artister i länet. Det här är bara en bråkdel, säger Anna.

– Kulturpubliken är också en grupp som man ska hylla. Vi har en fantastisk publik i länet. Det spelar ingen roll om man är ute i skogen och spelar, de kommer ändå, säger Camilla.

Teatern tar in en stående publik på 700 personer och inträdet är en krona per person. Pengarna, förhoppningsvis en summa på 700 kronor, ska överlämnas till kommunledningen på Rådhusets trappa som en symbolisk grundplåt.

– På måndag klockan 13 den 23 maj står vi på trappan. Då får vi se om kommunen skickar ut en vaktmästare för att hämta pengarna, säger Björn med glimten i ögat.