Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Späckade kulturdagar i Gåxsjö

Musik, konst, poesi, samtal, teater och öppna gårdar. Under nio dagar arrangerar Hammerdals konstförening kulturdagar i och omkring Gåxsjö kyrka.

Kulturdagarna inleds på lördag 19 juli och pågår ända fram till och med 27 juli. Programmet är minst sagt späckat och ingår i tioårsjubilerande "Sinnenas väg", en sammanslutning av sju gårdar och företag i Strömsund, där besökarna får uppleva öppna gårdar, konst- och mathantverk

I Gåxsjö kyrka öppnar utställningen "Hela min kärlek och solidaritet", där 18 konstnärer deltar, däribland Anna Erlandsson, Berta Hansson, Dan Wolgers och Cecilia Edefalk.

– Det blir otroligt spännande möten, inte minst det mellan Cecilia Edefalk och Berta Hansson. Det handlar om sensibilitet och andlighet. Jag blev väldigt emotionell när jag hängde tavlorna, det är så mäktigt, säger producenten, curatorn och iscensättaren Gert Andersson.

Cecilia Edefalk, som har fått ett stort internationellt genombrott med ett av de finaste gallerierna i New York. På auktion går hennes konst numera för fyra, fem miljoner. Berta Hansson, bondtösen från Hammerdal som arbetade som småskollärare i Västerbotten när hon började skapa; målningar, textilier, skulpturer, teckningar och grafik. Hon dog 1994 och bland hennes sista bilder fanns ett antal fåglar.

– Stora vita fåglar som lämnar jordelivet. Vi har gjort ett bildspel till det på utställningen. Det finns en enormt mättad spänning i det, säger Gert Andersson, som själv kommer att hålla dagliga konstvandringar under veckan.

Han är son till konstnären Torsten Andersson och utställningens centrala idé är att visa verk av Tobi Andersson, Torstens dotter och Gerts syster som gick bort 1986 vid 34 års ålder. Hennes båda söner, Paul och Andreas Fägerskiöld, arbetar i dag som konstnärer och deltar även de i utställningen. Samtliga konstnärer som finns representerade i kyrkan är själsligt besläktade med varandra, säger Gert.

– Jag har velat fördjupa mig i det att vara konstnär och hantera frågor om kreativitet, hur man finner kreativitet i sin nutid och hur man skapar kreativitet.

Konstutställningen andas av flera olika generationer och det gör de föreläsningar som kommer att hållas under kulturdagarna också.

– Det är intressant att ha ett generationstänk i många sammanhang. Vi är alla beroende av vad vi kommer ifrån, säger Gert.

Ett axplock: 20 juli berättar författaren och musikern Peter Mosskin om sin bok om artisten Fred Åkerström. 24 juli talar utrikeskorrespondenten, författaren och LT-krönikören Kjell Albin Abrahamson om hur världen förändras från generation till generation och delar med sig av sina erfarenheter från Sovjetunionen, Polen, Balkan och Jämtland. 25 juli berättar Mats Göransson, landsarkivarie vid Landsarkivet i Östersund, om jämtländska byars historia. Samma dag samtalar Gert Andersson och författaren Peter Lucas Erixon om den gamla jordbrukarbefolkningen.

– Bönderna besatt en enorm livsvisdom som går att jämföra med många nobelpristagare i litteratur, säger Gert.

Dagarna avslutas med musik- och teaterföreställningen "Dunderklumpen" med tre generationer Wolgers: Kerstin Wolgers, Benton Wolgers och Teodor Wolgers. Åsa Danielsson spelar Dunderklumpen och Kent Malte Malmström gör rollen som Jätten Jorm. Girighet och ensamhet är bärande teman i uppsättningen som även visas i Residensträdgården i Östersund under Yran. Alla folkkära låtar från filmen finns med och ackompanjeras på piano och gitarr.

– Det är 40 år sedan filmen "Dunderklumpen" hade premiär så det blir ett historiskt ögonblick, säger Gert Andersson.

Läs hela programmet på sinnenasvag.se