Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sov gott, kameran går"

Så här beskriver Svenska Stadsnätsföreningen, ssnf, fördelen med kameraövervakning av äldre:

"Nattfrid är en tillsynstjänst för den som behöver ses till på natten. Tillsynen sker med kamera och mikrofon. Den innebär att vården kan titta till vårdtagaren utan att behöva resa dit."

Jag vet inte om det är den krassa beskrivningen av produktens syfte eller om det är det harmoniska namn som den har fått, "Nattfrid", som gör att jag får obehagliga associationer.

Östersund är en av många kommuner utreder möjligheten att börja använda robotar inom hemtjänsten. Det finns en rad tekniska hjälpmedel som kan ersätta ett besök från ett vårdbiträde. Mörkerseende kameror är en, "Giraffen" är ett annat exempel. Det är en fjärrstyrd robot med videoskärm som personalen kan prata i och rulla runt med för att kolla läget hemma hos en vårdtagare. Nämndordföranden Andreas Carlsson (C) försäkrar att det inte är meningen att ersätta personal med maskiner. Allt bygger på valfrihet. Det är möjligt att han menar vad han säger, men i Västerås, som fått statsbidrag för att vara försökskommun inom området välfärdsteknologi för äldre, hymlar man inte med vad syftet är: att spara pengar. "Det blir billigare och bättre", säger nämndordföranden Carl-Johan Norström (S). Västerås kommun räknar med att spara mellan 6 och 20 miljoner per år på hemtjänstrobotarna.

Ssnf försöker inte heller dölja att det besparingar som är syftet: "Det sker genom färre transporter, kortare insatstider...samt minskade behov av fysiska besök", skriver de i sin rapport. Föreningen presenterar också en beräkning av hur mycket landets kommuner kan tjäna fram till år 2020 om nio av tio vårdtagare väljer att använda hemtjänstrobotar. Besparingen enligt ssnf är, håller i er nu: 53 miljarder.

Och visst kan robotvården ha sina fördelar, oavsett ekonomin. Det finns säkert äldre som föredrar en övervakningskamera framför att bli väckt flera gånger per natt. "Giraffen" som rullar runt och ställer frågor kan säkert göra tillvaron tryggare för en del. Och bland de nya, sköna produkterna finns också en fantastisk uppfinning som kallas Googlecykeln, som kan användas till en virtuell cykeltur på gatan där man själv växte upp.

Det går inte heller att förneka att allt färre i arbetsför ålder ska ta hand om allt fler åldringar i framtiden. Det är en svår ekvation.

Men det försåtliga med välfärdens teknologisäljare ligger i den retorik de använder för att dölja huvudsyftet, nämligen att kunna dra in på personal. Visst, de äldre väljer själva om de vill bli filmade av "Nattfrid" eller få besök av riktiga undersköterskor. Till att börja med. Men om det är många som väljer robotarna kommer bemanningen att anpassas efter det. Och efter några år kommer kundvalet att formuleras så här: "Vill du ha en kamera i sovrummet, eller vill du inte ha någon nattillsyn alls?"