Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Souldrottning till årets yra

Årets artist, årets grupp och flera decenniers souldrottning gör sällskap med Ångerock, popströsslade danstakter och skilsmässopop. Nu gör Yran årets första släpp.

# Här om veckan utsågs Veronica Maggio till Årets artist vid P3 guld-galan och hennes senaste album "Handen i fickan fast jag bryr mig" har höga snittbetyget 4 på Kritiker.se som samlar recensioner från landets tidningar. En skiva där orden "regn" och "parkering" fått sätta stämningar och leta sig in i flera texter, berättar hon i en intervju i Nöjesguiden som i sin recension skriver av skivan skriveer: "växlande mellan ilfart och melankoli, över leriga åkrar och under broarna i Skanstull." Modern pop på svenska.

# Icona Pop spelade på Storsjöyran senast 2012. Sedan dess har de lagt världen för sina fötter och hör lika mycket hemma på Asian Music Awards i Hong Kong, MTV-gala i Amsterdam som på P3 guld där de nu i januari prisades som Årets grupp. De har turnerat Nordamerika runt och gästat såväl Late Show med David Letterman som "America's Got Talent". På nyårsafton var de utvalda att spela på Times Square i New York inför miljontals besökare. På Storsjöyran gör de en av få Sverigespelningar i sommar.

# Mavis Staples har samarbetat med Prince, Bob Dylan har friat till henne, hennes röst har samplats av Ice Cube och hon medverkar i The Bands konsertfilm "The last Waltz. Soul- och gospelsångerskan började sin karriär med familjen i Staples Singers i tidigt 50-tal. Gruppen bidrog i mitten av 60-talet med musik till medborgarrättsrörelsens kamp. Hennes comeback från 2007 är ett temaalbum om medborgarrättsrörelsen producerat av Ry Cooder. Om hennes senaste album "One True Vine" skrev Svenska Dagbladet "Mavis majestätiska röst, som fortfarande finns kvar, transformerar indieballaden till en suggestiv gospel, mäktig nog att få ateister att springa och gömma sig i mörka hörn".

# Takida från Ånge slog igenom 2007 med "Curly Sue" och har bland mycket annat tillägnat hemorten Handsjöbyn låten "Handlake Village". Bandet har en hängiven fanskara som byggts upp genom idogt turnerande utan större bistånd från kritikerkåren. I mars släpps nästa album: "All turns red".

# John De Sohn är en svensk dj och musikproducent som egentligen heter Björn Johnsson. Taktfasta danspärlor strösslade med pop utlovas.

# Little Jinder släppte sitt debutalbum "Break up" i fjol. Aftonbladet kallade skivan "skilsmässopop" och Jan Gradvall "en dörröppning mot något stort". Jinder heter Josefin i förnamn och ja, hon är dotter till nyckelharpisten Åsa Jinder.

Fotnot: Lyssna in släppet på LT:s webb