Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sossarnas "rättvisa" hotar vården

Privata etableringar kommer städerna till del, har det hetat. När vi i dag har ett jämtländskt facit i hand vet vi att entreprenadnärvården bedrivs i Offerdal, Hede, Gäddede, Hoting, Hammerdal och Strömsund.

Men styrda av sin ovilja gentemot nya lösningar tänker S-majoriteten här i länet sätta käppar i hjulen för entreprenörsföretagen i vården - trots att det innebär att landstingets djupa och svårlösta verksamhetsproblem blir permanenta.

Landstingsrådet Harriet Jorderud (S) förklarar att den förändring av ersättningsreglerna för primärvården som planeras att tillämpas från 2015 ska göra systemet "rättvist". Det ska ske genom att frånta entreprenörprimärvården 1 776 269 kronor och tillföra landstingsprimärvården samma summa, 1 776 269 kronor. Så skapas tydligen rättvisa enligt landstingsledningen.

Den landstingsdrivna primärvården gick med 28 miljoner i förlust under 2012. De största förlusterna uppstod i Strömsund och Östersund. I en vanlig ekonomisk verklighet måste sådana förluster täckas in genom att företaget tar igen underskottet på annat sätt eller förändras - annars väntar konkurs. Pengarna måste i det här fallet tas ur landstingets redan urgröpta penningpåse. Uppskattningsvis ca 250 kronor per capita listad till landstingsprimärvården, som inte kommer entreprenadprimärvården till del. För Nya Närvården skulle det innebära ett tillskott, nästan lika stort som det man nu fråntas i den "rättvisa" omfördelning som sker.

"Man överför en marknadslösning för ett område som inte är lämpat för konkurrensutsättning på marknadens villkor", säger Ann-Marie Johansson (S).

Marknadens villkor handlar ju om att vara duktig inom sitt område. Nya Närvården är ett skolboksexempel på lyckad entreprenadvård som de socialdemokrater som driver utrotningskampanjen gentemot privata initiativ borde ta lärdom av. Företaget består av tjugo duktiga och engagerade medarbetare, därav sju fasta läkare och en kunnig, professionell ledning som ger oss i norra Jämtland den bästa primärvård vi någonsin har haft, törs jag påstå. Om det kallas marknadens villkor, varför förhindra medborgarna den fördelen?

Försvårandet av fortsatt vårdverksamhet i länets ytterområden är ytterligare en inskränkning i glesbygdens överlevnadsmöjligheter och dessutom en attack på fri företagsamhet. Men är det en ideologisk inriktning som alla sossar står för? Är det Löfvens önskan? Framförallt - är det samarbetspartnern Miljöpartiets önskan?

Det ideologiska vägvalet styr mer än vården i länet. När Region Jämtland bildas, där landstingsverksamheten blir en del, kommer då Ann-Marie Johanssons (S) med fleras negativa inställning till privat verksamhet att ingå som en del i den regionala utvecklingspolitiken?

Om inte kreativitet, nytänkande och fri företagsamhet accepteras är det mer än primärvården som står på spel. Då går Jämtlands län verkligen ett ovisst öde tillmötes.

Per Stjernström, Sikås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel