Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sossarna i centrum

Att Socialdemokraterna har lämnat en turbulent tid bakom sig med partiledarbyten och delvis ändrat politiskt fokus har knappast gått någon förbi. Förutom Fredrik Reinfeldt.

När statsministern under riksdagens partiledardebatt tecknar bilden av dagens socialdemokrati är beskrivningarna på pricken desamma som Reinfeldt använde för fem år sedan. Det är samma gamla "ams-politik" och "massiva utbyggnad" av "transfererings- och bidragssystemen" som en gång Sahlin och Juholt stod för och som nu Stefan Löfven har övertagit. Samma dag som Fredrik Reinfeldt kör sin daterade skrämselpropaganda går LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ut och kräver skarpare skiljelinjer gentemot borgerligheten. "Socialdemokraterna måste ta sådan höjd för skatteintaget att det räcker för de satsningar som våra medlemmar efterfrågar. Våra medlemmar vill ha rejält med nya resurser till sjukvården, skolan och en höjd a-kassa", säger LO-basen till DN.

Så diametralt olika kan förhållandena inom svensk politik beskrivas: Medan Reinfeldt försöker frammana bilden av en socialdemokrati som sladdar i gamla hjulspår, varnar Thorwaldsson för en uddlös valrörelse, något som riskerar att gynna Sverigedemokraterna.

Tillbaka till riksdagens kammare. Är debatten uddlös? Nej, på de områden där skiljelinjer finns kommer de fram. Mikael Damberg är en skicklig politiker och har inga problem att försvara Socialdemokraternas höjningar av krogmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga; det är helt enkelt ett enormt slöseri med skattepengar som regeringen försvarar. Och visst är det en talande tankefigur att resultatet av sju års högerstyre är ökad arbetslöshet och skenande socialbidragskostnader.

Socialdemokraternas problem är inte att avslöja borgerlighetens misslyckanden, utan att göra trovärdigt – inte bara för en otålig LO-ledning utan för de många medborgare som ser de allt djupare sprickorna i välfärden – att man har ett alternativ som är tillräckligt kraftfullt för att åtgärda det som måste fixas.