Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarna gjorde starkt val i länet

När länsborna skulle gå till valurnorna och välja parti och kandidat till Europaparlamentet fick socialdemokraterna och sannolikt hemmakandidaten Jens Nilsson en stor andel av rösterna.

Annons

Socialdemokraterna med kommunalrådet i Östersund Jens Nilsson på en sjätte plats på valsedeln lyckades dra en stor mängd av de jämtländska väljarna. Partiet ökade med 11 procentenheter jämfört med europaparlamentsvalet 2004 och fick 35 procent av länsbornas röster. I Strömsund fick socialdemokraterna 45,7 procent av rösterna, jämfört med 27,1 procent av rösterna i parlamentsvalet 2004. Socialdemokraterna ökade i samtliga kommuner i länet.

Junilistan och vänsterpartiet var de stora förlorarna bland väljarna i länet. Båda partierna fick mindre än hälften av antalet röster jämfört med parlamentsvalet 2004.

Uppstickaren i årets val, piratpartiet fick 5,9 procent av i Jämtlands län. Minst intresserade av piratpartiet var väljarna i Ragunda och Härjedalen, i båda kommunerna fick partiet 4,3 procent av rösterna.

Valdeltagandet i länet var 39,2 procent, i valet 2004 röstade 37 procent av länsborna.

Först på onsdag kommer personvalskryssen att vara räknade och det går att slå fast vilka kandidater som får respektive partis mandat.

 

Mer läsning

Annons