Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sösjö firar 600-årsjubileum i sommar

Sådärja, så var det åter dags för storkalas i Bräcke kommun.

I sommar, för jämnt 600 år sedan, blev för första gången en person bosatt på den plats där Sösjö, Bräcke ligger i dag, noterad på pränt.

Sigge i Sydhasio kallades han och skälet till att han registrerades var att han sommaren 1410 deltog i ett stormöte där 110 byamän samlats till ett riktigt krismöte i Mordviken.

Samlingen var föranledd av försöket att hitta en finansieringslösning av en skuld till drottning Margareta, som hade lånat ut 1 000 riksdaler till jämtarna, och där den kvarvarande skulden uppgick till 600 riksdaler.

Bland de församlade byamännen återfanns Sigge som i och med mötet blev omnämnd i en riksarkivsbevarad handling och som ligger till grund för ett veckolångt firande i Sösjö i juli.

Det är således tidpunkten för omnämnandet av Sigge som Sösjöborna skall fira.

– Det har bott folk här sedan stenåldern, förklarar firarbasen och bystugeföreningens ordförande, Stig-Arne Eklund.

– Och vikingatidens pilgrimsvandringar mellan Selånger och Stiklestad gick ju genom byn.

Det firande som planeras har sitt centrum i Sösjö synnerligen nyrenoverade och bygdeegenhändigt utbyggda bystuga.

Stugan är för 140 000 kronor i material plus frivilligt jobb utbyggd med 18 kvadratmeter och har därigenom fått en mycket fin scen.

En stor tavla som förre Bräckekonservatorn Gunnar Sandberg målat på väggen har räddats i och med att man sågat ut väggen och flyttat den bakåt att bilda fond på scenen.

Traktens hembygdsförening har inför jubiléet bestämt sig för att till bystugeföreningen avhända sig det utsiktstorn som står på Kristenberget, intill bystugan, ett överlämnande som kommer att äga rum under jubiléet.

Den renoverade bystugan får sitt elddop till helgen när byns 12 personer stora valborgsmässokör uppträder under ledning av Bräckes församlingskantor Kerstin Wallin.