Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS skickade ingen ambulans

SOS Alarm i Östersund anmäls enligt Lex Maria. De skickade en sjuktransport i stället för en ambulans till en patient som hade bedömts ha högsta prioritet.

Samtalet med den sjuke patienten sköttes av SOS-centralen i Östersund och de symptom som den sjuke uppgav bedömdes först vara av prioritet två, men ändrades snabbt till högsta prioritet.

Men det visade sig att det inte fanns någon ambulans i patientens område. Närmsta ambulans fanns några mil bort. Då ändrades patientens status från högsta prioritet till prio fyra. Då behövs inte ambulans som transportmedel, utan det räcker med en sjuktransport. I den kan patienten få ligga ned, men det finns ingen möjlighet att ge sjukvårdshjälp.

Att inte skicka en ambulans till en patient som hade bedömts ha högsta prioritet "bedöms ha inneburit en risk för allvarlig vårdskada", står det i Lex Maria-anmälan.