Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS-kritik mot röjande av nummer

SOS Alarm ogillar att företaget tvingas lämna ut uppgifter om en uppringare till de poliser som utreder ett dubbelmord i Skåne.
Följden kan bli att vittnen till pågående brott avstår från att slå larm av rädsla för att bli indragna, befarar företagets säkerhetschef.

– Det viktigaste för oss är att folk ska våga ringa, säger Göran Krantz, säkerhetschef vid SOS Alarm.

Företaget ska nu analysera beslutet från Hovrätten över Skåne och Blekinge och inom kort ta ställning till om det ska överklagas till Högsta domstolen.

Beslutet kan leda till ändrade rutiner, att SOS Alarm börjar radera alla telefonnummer när ärenden avslutats.

Bad om anonymitet

Kammaråklagare Måns Biörklund, som leder dubbelmordsutredningen, är däremot nöjd.

– Vi hoppas att det här blir en viktig del som kan leda oss vidare, säger han.

Det omstridda telefonsamtalet till SOS ringdes i slutet av december, mer än en vecka före mordet på två män från Värmland. Uppringaren bad uttryckligen om att få vara anonym. SOS Alarms operatörer kan alltid se uppringarens telefonnummer, även om det är ett skyddat nummer. På det viset kan operatören kontrollera om uppringarens adressuppgift stämmer.

Men för SOS Alarms del finns inget intresse av att efter ett avslutat ärende kunna identifiera uppringare. Telefonnumret ska efteråt betraktas som överskottsinformation, anser SOS.

Alla släppta

Tingsrätt och hovrätt hänvisar i sitt beslut till rättegångsbalken. Enligt denna kan vittnesförhör hållas med SOS Alarms operatörer och de har då ingen rätt att undanhålla åklagaren information. I analogi med detta måste skriftliga nummeruppgifter lämnas ut, resonerar domstolarna, som även tar fasta på att det är "av synnerlig vikt för utredningen" att uppgiften lämnas ut.

Hittills har fyra personer suttit häktade i dubbelmordsutredningen, men samtliga har släppts igen. En man i 20-årsåldern är efterlyst för misstänkt inblandning. Flera poliser jobbar på heltid med ärendet och åklagare Måns Biörklund tror att det ska gå att lösa mordet.