Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sortera julskräpet på rätt sätt

Snören för sig och julklappspapper för sig – och wellpapp på ett tredje ställe.

Julskräpet ska precis som alla andra sopor sorteras.

Annons

De senaste veckorna har varit rätt lugna på återvinningscentralen i Odenskog i Östersund. Men det har troligtvis varit lugnet före stormen. Under mellandagarna kommer många östersundare sannolikt att åka till återvinningscentralen för att slänga sitt skräp efter paketöppningen, julbordet och glöggfesten.

– Under mellandagarna brukar det bli lite ruschigt. Många vill bli av med sitt skräp så snart som möjligt. Och det är väl rätt förståeligt, det är ju bara att gå till sig själv. Jag vill heller inte ha en massa skräp stående hemma, utan vill bli av med det på en gång, säger Stig Björklund, miljötekniker på Östersunds kommuns återvinningscentral i Odenskog.

Och ett par veckor senare kommer nästa rusch:

– Då är det dags att slänga ut den barriga julgranen, säger Stig Björklund.

Men hur ska då allt avfall efter julhelgen sorteras? Enligt Stig Björklund är det vanligaste misstaget att folk slänger allt i brännbart, men mycket kan återvinnas.

– Många slänger papper här hos oss i containern som är avsedd för brännbart material. Men egentligen ska allt papper slängas på den vanliga återvinningsstationen i det kärl som är avsett för pappersförpackningar. Då återvinns det i stället för att brännas upp, säger Stig Björklund.

– Wellpapp kan man däremot sortera ut och lämna här på återvinningsstationen, fortsätter han.

Snören, tejp och andra dekorationer som prytt julklapparna ska däremot slängas i brännbart eller de vanliga hushållssoporna.

– Och den halvdöda julgranen ska placeras här hos oss, på platsen avsedd för trädgårdsavfall, säger Stig Björklund.

Generellt sett tycker Stig Björklund att östersundarna är duktiga på att sortera sitt avfall – både i juletider och under resten av året.

– Dessutom är folk rätt duktiga på att fråga om de är osäkra, så det blir inte fel allt för ofta, säger Stig Björklund.

Bertil Jacobsson från Offerdal besökte återvinningscentralen i Odenskog dagarna för jul för att slänga skräp som sorterats ut under julstädningen. Han tycker att han är rätt duktig att sortera sina sopor. Men efter paketöppningen på julafton erkänner han att snören och inslagspapper ibland kan hamna i samma säck och slutligen i containern för brännbart. Sin julgran källsorterar han däremot rätt varje år.

– Eftersom jag sysslar med trädfällning har jag en grothög där julgranen hamnar varje år, säger han.