Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorgligt ointresse för uppfinningar

Tillväxt beror till största delen på innovationer (över 50 procent) ändå finns inte innovationer med i de styrdokument som våra politiker har skrivit.

På regeringens hemsida hittar jag artikel om ”Hur kan tillväxten påverkas?” Där läser jag: Ett företagsklimat som gynnar uppfinningar (innovationer) är viktigt. Det är också viktigt att det finns företag som kan ta hand om de nya uppfinningarna.

Man hoppas alltså att finns företag.

Länsstyrelsen i Jämtland (mitt hemlän) har 2009 gett ut en skrift Regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län. Där läser jag en rad bland många andra. Utveckling av starka innovationssystem i länet. Hur det skall gå till redovisas inte.

Östersunds kommun (min hemkommun) antog ett tillväxtprogram under 2009. Där står. Det finns redan i dag flera typer av insatser och aktörer för att underlätta vid företagsstart och utveckling av befintliga företag. Trots att jag i flera omgångar uppvaktat i frågan har man inte beaktat hur viktigt det är att fokusera på innovationer.

Det är beklagligt att våra politiker inte tar åt sig hur viktigt det är med innovationer och att man måste fokusera på innovationer för att man skall öka tillväxten radikalt.

Det är nödvändigt att hela organisationen från regering och nedåt i landet har förståelse för detta och driver frågan. I alla organisationer misslyckas man oftast om man på mellannivå försöker sig på förändringar som inte har högsta ledningens förståelse och stöd.

Den tillväxt som sker i dag (och som man basunerar ut) är bara en bråkdel av vad man kan åstadkomma med aktiva insatser för innovationer.

De som i dag har samhällets uppdrag kring innovationer har inte de resurser och den kunskap som erfordras.

Med ett överskott på nya produkter och tjänster kan man välja lönsammare produkter än vad man har i dag.

Som rådgivare i Svenska Uppfinnareföreningen under många år har jag fått ta del av människor idéer och där finns det fantastiskt mycket att arbeta med. Det behövs utbildning av innovatörer och handläggare. Det är nämligen mycket svårt att förvandla en idé till en produkt eller tjänst på marknaden. Det behövs naturligtvis även pengar i systemet. Och viktigast av allt: Det behövs ett aktivt stöd och intresse från regering och riksdag.

Ingvar Svanborg

Innovation Z, Fd Rådgivare i Svenska Uppfinnareföreningen, Ordförande i Jämtlands Uppfinnarakademi, Ordförande i Jämtlands Läns Tekniska Förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel