Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören Tinnsten

Annons

Sören Tinnsten

Aspåsnäset

Sören Tinnsten har hastigt och oväntat lämnat oss i stor sorg och saknad.

Sören var den äldste av tre söner till Selma och Nils Tinnsten från Östersund, där han växte upp. Redan tidigt som barn var Sören mycket intresserad av flygning och byggde och flög modellflygplan tillsammans med sina bröder och vänner.

Detta intresse ledde vidare till att han senare tog certifikat för både segel- och motorflygplan. Han var en hängiven segelflygare som deltog vid flera tävlingar och 1956 slog han svenskt rekord i höjd utan syrgasmask. Intresset för flygplan ledde till att han vid sin värnplikt ingick i den första kull av fallskärmsjägare som utbildades i Sverige vid K3 i Karlsborg.

Vid sidan av flygningen var Sören mycket intresserad av idrott och friluftsliv och han fick i unga år idrottsstipendium i både backhoppning och slätlöpning. Sören var även under hela sitt liv en engagerad traventusiast.

Efter ingenjörsexamen från John Erikssonskolan i Östersund flyttade Sören med familj 1962 till Götene i Västergötland för att arbeta som ingenjör på ett företag som formsprutade plastdetaljer, Bröderna Larsson AB.

Två år senare gick flyttlasset tillbaka till Östersund och Sören startade eget företag i samma bransch, Essge-Plast AB. Företaget, som han startade i sin farbrors skomakerilokal, utvecklades med tiden från ett enmansföretag till ett företag med cirka 40 anställda och han jobbade engagerat i det fram till sin pensionering 1997. Efter Sörens pensionering togs företaget över av hans söner Mikael och Mats och det drivs i dag vidare med sonen Mikael som vd.

Det var naturligtvis svårt för Sören att helt släppa ett livsverk direkt, varför han även efter sin pensionering var engagerad i företagets utveckling och ingick i dess styrelse fram till 2008. Med tiden ägnade han sig dock mer och mer åt sina personliga intressen där friluftsliv, resor och trav stod högt på listan.

Sören var en stark och engagerad människa som med noggrann planering genomförde allt han förutsatte sig att göra. Ända fram till sin död fanns planer på nya projekt i framtiden men ödet ville någonting annat och vi får nu aldrig se honom genomföra dem. Sören efterlämnar två barn, fem barnbarn, särbo och många vänner.

Mer läsning

Annons