Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soporna svämmar över på återvinningsstationen

Behållarna för källsortering av sopor svämmar över vid återvinningsstationen i Strömsund. Töms de för sällan, eller beror det på att kommunen dragit ned öppettiderna på Liden och de övriga återvinningscentralerna?

Människor som kommer till återvinningsstationen i Strömsund för att lämna sitt källsorterade avfall rynkar på näsan:

– Usch, så det ser ut!

Det enda man kunnat lämna i helgen har varit tidningar och metall. Alla övriga containers är överfulla, och marken omkring liknar en soptipp.

– Ja, vi som har fyllt bilen med sopor för att lämna det här, vi kör det ju inte hem igen, säger en källsorterare som vill vara anonym. Vi ställer det bredvid, när det är fullt. Men många gamla, som tar sig hit med rollator, de har inte hjärta att lämna det, utan de tar hem soporna igen.

Lundstams har uppdraget från FTIAB (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB) att tömma återvinningsstationen i Strömsund. Lundstams vd Lars Lundstam berättar att återvinningsstationen i Strömsund töms tre gånger i veckan:

– Den kommer att tömmas idag, den töms måndag, onsdag och fredag. I Strömsund köper vi uppdraget av Ottossons åkeri.

Lars Lundstam kan inte säga om det brukar se ut så här i Strömsund varje gång, men han tror inte det:

– Vi försöker alltid tömma innan det blir för fullt. Vi har samråd med FTIAB om hur ofta det ska tömmas.

Peter Ingvarsson på FTIAB bekräftar detta:

– Vi har avancerade datasystem som registrerar varje tömning och också när stationen behöver städas. Det är för att vi ska kunna tömma optimalt.

Optimal tömning är, enligt Ingvarsson, att tömma precis innan det är fullt:

– Blir det för sällan utnyttjar vi inte resurserna rätt. Blir det för fullt så förlorar vi på det, både ekonomiskt och ur miljöaspekt, eftersom vi får dyra städkostnader och människor mister förtroendet för källsorteringen.

Kommunen har nyligen reducerat öppettiderna för sina återvinningscentraler. Har det därmed blivit hårdare tryck på återvinningsstationerna och en orsak till att soporna svämmar över?

– Det vi kan se är att vi under juli månad fått sex klagomål på skötseln av återvinningsstationen i Strömsund, säger Peter Ingvarsson, vilket är ovanligt och det är en indikation på att något hänt. Rent generellt kan man säga att i kommuner där återvinningscentralerna fungerar bra så fungerar även våra återvinningsstationer bättre.

En grupp, som egentligen inte får använda återvinningsstationerna, är företagarna. De är mycket missnöjda och övertygade om att det hänger ihop. En företagare i Hammerdal säger:

– Vad gör man? Här har återvinningscentralen öppet tre timmar varannan vecka, vilket är alldeles för lite. Resultatet blir att återvinningsstationerna blir överfulla och det som inte passar in där hamnar i skogen. Vi vill ha en ren kommun med skräpfri natur.

Bo Ottosson, som är entreprenör för Lundstams, säger att företagarna kan få hjälp bara de hör av sig:

– Om de säger till, så kan de få lämna hos oss. Som det ser ut nu så kan containern vara full en halvtimma efter det vi tömt.