Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopmark blir naturområde

Nej, det är inget aprilskämt. Östersunds kommun planerar att omvandla det gamla sopområdet i Lit till ett naturområde.

Det var en privatperson som för ganska exakt ett år sedan skickade ett medborgarförslag till Östersunds kommun.

Förslaget går i korthet ut på att kommunen återställer det gamla området för återvinningscentral till ett kombinerat park- och idrottsområde. Det inhägnade område som finns skulle fungera som förråd för kommunens redskap och maskiner. Och den gamla personalbyggnaden föreslås skänkas bort till IFK Lit för att användas som toaletter och förråd.

Flera instanser på Östersunds kommun tycker att förslaget är bra och gör tummen upp till idén. Kultur- och fritidsnämnden har redan sagt: "Ett attraktivt fritidsområde skulle tillskapas centralt i Lit med en naturlig anslutning till befintliga skidspår"

Men miljö- och samhällsnämnden är lite skeptiska: "Miljö- och samhällsnämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå medborgarförslaget vad avser att omvandla området till naturpark, allmän plats", skriver de i ett beslut.

Tjänstemännen på kommunledningsförvaltningen noterar att "nämnder och styrelse har olika perspektiv" i frågan och föreslår att kommunstyrelsen nästa vecka tittar djupare på hur området kan utvecklas.

"Kommunledningsförvaltningen föreslår därför kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att bifalla förslaget genom att kommunstyrelsen får i uppdrag att göra en översyn av hela områdets framtida utveckling".