Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopig avfallshantering i Krokom

En tredjedel av hushållssoporna i Krokom består av osorterade tidningar och kartonger. Miljöfarligt avfall hamnar dock oftast rätt.

Renhållningschefen i Krokoms kommun, Oscar Aspman, är inte helt nöjd med resultaten från den senaste så kallade plockanalysen av hushållssopor i Krokoms kommun.

– Vi kan bli mycket bättre på att sopsortera, säger han.

Över sju ton hushållssopor från en insamlingsrunda med sopbilen plockades ut, tippades på en asfaltsplan och delades upp i fem provhögar som sorterades ut om vardera 120 kilo.

Resultatet av utsorteringen visade på flera intressanta fakta:

# 33 viktprocent av soporna var tidningar och förpackningar som inte ska finnas i soporna. De ska sorteras separat på återvinningsstationen.

# Största delen av hushållsavfallet var matavfall – 46 procent.

# Farligt avfall och elavfall var 0,37 procent.

– Det här är ett stickprov och man måste vara försiktig med hur man tolkar siffrorna, men det ger en fingervisning om hur vi sorterar våra sopor.

Helt klart är att Krokomsborna måste lära sig att kasta tidningar och kartonger i avsedd behållare på närmaste återvinningsstation. Inte i de vanliga hushållssoporna.

– Vi är lite smånöjda med att det var så pass lite elektronik- och farligt avfall, men det kan fortfarande bli bättre, säger Oscar Aspman.

Om man ska tolka Krokomsbornas miljötänk rätt är de i huvudsak noga med att sortera ut farligt avfall som sprayburkar och batterier i avsedd behållare.

Och i Krokom är trenden att den typen av sopor inte blandas med hushållssoporna.

– Vi har något mindre farligt avfall än andra jämförbara kommuner med liknande avfallshanteringssystem. Men vi har mer förpackningsmaterial och det är vi inte så glada över.

Viljan att sopsortera är, om man ska generallisera, till stor del en generationsfråga i landet och även i krokoms kommun. Oscar Aspman får ofta telefonsamtal om önskemål att kunna sortera mer i det egna bostadsområdet – och det är till största delen de yngre som hör av sig.

– Unga vuxna ställer helt andra krav. De vill sortera och är mer miljömedvetna än den äldre generationen, konstaterar han.

I Krokom har matavfallshanteringen inte kommit lika långt som i exempelvis Östersunds kommun med egen central matavfallsinsamling.

– För att minska mängden biologiskt avfall uppmanar vi alla som kan att kompostera hemma.

Och de som inte har de möjligheterna. Vad ska de göra?

– Om du vill minska matsvinnet i ditt hem: Handla klokt, mata hunden, laga mat som du äter upp.

Den plockanalys som Krokoms kommun har gjort kommer att genomföras fler gånger; allt för att sopsorteringstrenden ska kunna följas och riktade informationsinsatser ska kunna genomföras.

– Vi vill minska andelen förpackningsmaterialet ur soporna och även de sista batterierna ur hushållssoporna.