Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sophämtning i Strömsund utreds

Ska Strömsundsborna börja sortera sitt matavfall? Den frågan ska de styrande politikerna avgöra nästa vecka.

Efter en motion till kommunfullmäktige i Strömsund beslutade politikerna att låta utreda frågan om kompostering av hushållsavfall. Det vill säga att invånarna i Strömsunds kommun inte enbart ska sortera sitt hushållsavfall som brännbara sopor utan även skilja ut matavfallet till ett särskilt kompostkärl.

Teknik- och serviceförvaltningen, som fick uppdraget att utreda frågan, har kommit fram till att det finns tre huvudproblem med att samla in matavfallet separat. Vad händer med avfallet, vad kostar det och hur påverkas miljön?

Förvaltningen konstaterar att det är viktigt att ha ett mål med insamlandet. Strömsund har i dag inget tydligt behov av kompostjord enligt utredningen. Att samla in två olika sorters sopor skulle också kräva investeringar i maskiner och dessutom fler anställda som jobbar med insamlandet.

Om matavfallet måste transporteras en längre sträcka kan det innebära en påverkan på miljön som inte är önskvärd. De ansvariga tjänstemännen på teknik- och serviceförvaltningen föreslår därför att politikerna ska besluta att inte gå vidare med förslaget.