Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sony NEX-VG10 - videokamera för Nex-systemet

Gränslinjen mellan stillbild och film blir alltmer diffus.

Annons
Gränslinjen mellan stillbild och film blir alltmer diffus. Sony NEX-VG10 är till skillnad mot NEX-5 och NEX-3 först och främst en videokamera.

De nya filmande systemkamerorna ger utmärkt filmkvalitet, men hanteringen är inte anpassad för filmning. Därför har Sony tagit de innanmätet i NEX-5 och stoppat i en videokamerakropp.

Sony NEX-VG10 kan ta stillbilder på 14 megapixel precis som NEX-5, men kameran är främst tänkt för filmning med konventionell videodesign. Det innebär vridbar 3-tums skärm, dubbla tillbehörsfästen (Sonys egna och universalfäste), steromikrofon med 4 kärnor, vinkelbar sökare med mera. Tyvärr saknas motorzoom.

Kameran använder samma objektiv med E-fattning som övriga NEX-modeller. Med Sony NEX-VG10 levereras zoomen 18-200/3,5-6,3 som har inbyggd bildstabilisering. Med adapter går det även att använda Alpha-seriens objektiv, men utan autofokus.

Filmformatet är AVCHD och upplösningen full-HD (1920x1080/25p/30p/50i/60i). Det går att välja olika kvalitetsnivåer, FX med 24 Mbit/s, FH med 16 Mbit/s och snålläger HQ med 1440x1080 pixlar och 9 Mbit/s. Någon begränsning i filmtid finns inte.

Panasonic planerar också att låta video och stillbildskameor dela objektiv och sensorer. Den kommande kameran Panasonic AG-AF100 är mer professionellt inriktad är Sony NEX-VG10 och får professionella anslutningar och filformat.

Sony NEX-VG10 tar sikte på konsumentmarknaden, och priset är därefter. Med 18-200-objektivet kostar kameran 2000 dollar i USA. Levanserna startar i september.

Läs mer om Sony NEX-VG10 här


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild