Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sönneråsstämman slog deltagarrekord

/
  • Härjedalingarna Alf Jönsson och Knut Wagenius spelade traditionsmusik från Röros. Foto: Åke BengtzonFrån föreställningen Genom mörker och ljusi Brunflo kyrka påsken 2008.  Vid mikrofonen Angelika Lindahl.Foto: Håkan Luthman
  • Susan Reistad blev riksspelman år 1985 och bor i Alfta.
  • Bertil Westlund, nöjd initiativtagare.

Årets spelmansstämma i Sönneråsen blev den mest välbesökta hittills. Spelfolk från Burträsk i norr till Hudiksvall i söder hade mött upp.

Annons

Sönneråsen har bjudit upp till en årlig spelmansstämma sedan 1998. Från början som en hyllning till ortens kände fiolspelman, Erik Englund. Det var eldsjälen Bertil Westlund från grannbyn Reva som frågade Erik om han accepterade förslaget. Så blev det och Erik fick vara med på sin egen stämma ända tills han gick ur tiden år 2005.

Stämman har verkligen inte gått i stå utan årets mönstring blev den hittills bästa i besökshänseende. Många spelmän kom naturligt nog från Sundsvallsdistriktet men det fanns också folk från västra Härjedalen och Östersundsområdet på plats. Egentligen är festivalen en fiolstämma men det förekom också många andra instrument, som trumpet, nyckelharpa, dragspel, durspel och en hel del gitarrer. Tore Bouvin spelade kontrabas medan Bruno Wiklund tyckte bättre om el i sin bas.

Östen Brännlund basade över allspelet. Det har han för övrigt gjort under alla 13 åren. En annan flitig spelman är Örjan Mattsson, musiklärare i Lofoten, som tyckte om att spela tillsammans med Erik Englund. Den här gången fick han spela med en annan riksspelman, nämligen Susan Reistad från Alfta. Tillsammans med Sven Bertil Sahlin, Frösön, bildade de en trio med högklassig repertoar. De briljerade i både Lapp-Nils-låtar och svårare konsertstycken.

En duo från västra Härjedalen bjöd på traditionsmusik från Röros med omnejd. Det var spelmannen Alf Jönsson (f d fiolist i Jönzonligan) och Knut Wagenius som följsamt hängde med på knappdragspelet.

De flesta musikanterna ur Östra Jämtlands dragspelsklubb fanns med som Olle Lund, Ivar Viggeborn, Gunno Elfsgård och Gösta Moberg för att nu nämna en del av gänget.

Erik skulle säkerligen ha tyckt att de två dagarnas begivenheter utföll i hans anda och det bästa med evenemanget är att man ger överskottet från soarén till den förening som kämpar för Sönneråsgårdens räddning.

Åke Bengtzon

Mer läsning

Annons