Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonja Lindgren-Källström avliden

/
  • Sonja Lindgren-Källström kunde se tillbaka på en lång och varierande karriär.Foto: Ingvar Ericsson

En Strömsundsprofil har gått ur tiden. Sångerskan och skådespelerskan Sonja Lindgren-Källström, Södra Öhn, avled den 17 juli i en ålder av 74 år.

Annons

Sonja Lindgren-Källström var mest känd som sångerska och turnerade i många år som både dansbandssångerska och som ensam artist med egna och andras visor. Men hon blev rikskändis när hon medverkade i Vilgot Sjömans film Syskonbädd från 1966 och senare i Jag är nyfiken – blå, med bland andra Lena Nyman, från 1968.

Sonja var född och uppväxt på Södra Öhn och jobbade som ung i färghandel i Strömsund. Att sjunga var hennes liv och när hon 1969 fick erbjudande från Stockholm att komma ner och uppträda på bland annat Hamburger Börs tog hon chansen att prova på. Hon medverkade även i olika tv-program som Café Sundsvall och Sommarkväll.

Efter cirka ett år i Stockholm blev hemlängtan för stor och hon flyttade tillbaka till Södra Öhn och sin älskade dotter Elin som då var i tidiga tonåren.

Sonja träffade den kände racerföraren Harry ”Sputnik” Källström och de gifte sig 1971. Året därpå, 1972, fick Sonja en roll i tv-serien Nybyggarna och 1980 var hon med i Barna från Blåsjöfjället. Samma år fick hon Strömsunds kommuns kulturstipendium.

Sonja skrev egen musik och fortsatte i många år att uppträda på sjuk- och ålderdomshem, på begravningar och fester och till och med på Kumlaanstalten vid ett tillfälle, vilket ett diplom därifrån vittnar om.

Sonja Lindgren-Källström blev änka sommaren 2009 och hennes närmaste är dottern Elin samt barnbarnet Anna-Marja med familj.

Annons