Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sonja Gustafsson

Vår familjs viktigaste person finns inte längre bland oss. Sonja Gustafsson, min hustru och vår mor, dog den 3 augusti efter en tids svår sjukdom.

Det var Sonja som höll vår familj samman i svåra och lättsamma tider. För henne var vårt väl och ve viktigare än hennes. Hon såg till att vi var välklädda, hela och rena och att vi kom i tid till skola och de aktiviteter vi skulle. Många av de kunskaper som vi behövde för ett gott liv lärde hon oss. Vårt intresse för natur och motion blev med tiden även den utpräglade stadstjejen Sonjas intresse. Detta kulminerade när Sonja stolt kunde redovisa att hon genomfört några av O-ringens femdagarsorienteringar under senare delen av 1900-talet.

Hon hade många vänner som hon umgicks med. Telefonsamtalen var långa och även träffarna med gamla och nya bekanta var glada stunder i hennes tillvaro. Under flera av ungdomsåren var hon med i en väl sammansvetsad grupp av flickor och pojkar med motorcykel som gemensamt intresse. Många av dem hon lärde känna då har varit kamrater genom hela livet. Det var flickor ur denna grupp som redan i tonåren bildade en syjunta med regelbundna träffar, vilka har pågått ända till nu.

Sonja hade några favoritsysslor. Att hantera siffror tyckte hon om. Detta kom väl till användning i skötseln av familjens ekonomi, på hennes arbetsplatser och under ett antal år som kassör i Östersunds konstklubb. En hobby som hon verkligen uppskattade var när hon kunde slå sig ner vid symaskinen och skapa.

Sonja föddes den 4 maj 1934 på Solgården, Frösön, när familjen Söderberg bodde på Köpmangatan i Östersund. Ganska snart flyttade man till Hantverksgatan där Sonja upplevde huvuddelen av sin barndoms- och ungdomstid.

Under våren 1957 träffades Sonja och Ingvar på Runeborg. De gifte sig 1960. Jan föddes 1963 och Eva 1966. Sonja fick fira sin 76-årsdag men inte guldbröllopsdagen den 28 augusti.

Sin första fasta anställning fick Sonja vid länsstyrelsen inte lång tid efter examen från Flickskolan i Östersund. Efter ett långt yrkesuppehåll, under bortovaro från Östersund och barnens uppväxt, kom hon åter till länsstyrelsen. Senare har hon varit verksam vid civilbefälhavarens kansli, kameralenhet i Boden och skatteförvaltningen i Östersund.

Sonja fick under de sista månaderna utomordentligt god vård vid hematologiavdelningarna i Umeå och Östersund samt av Storsjögläntan.

Vi i familjen, släktingar och många vänner sörjer och saknar vår Sonja.

Ingvar, Jan, Eva