Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonia Näslund

/

Sonia Näslund, Bräcke, har avlidit i en ålder av 86 år.

Annons

Sonia föddes i Rind på Ammerön den 26 maj 1922 som den andra dottern till paret Olle och Hulda Nilsson. Hennes syster, Mary, är två och ett halvt år äldre och syskonparet kom att ha en nära och viktig relation genom hela livet, trots de geografiska avstånden som hela tiden skiljde dem åt.

När Sonia var sex år flyttade familjen till Pilgrimstad där familjen drev ett charkuteri med bland annat ett rökeri. Med en sömmerska till mor lärde sig Sonia redan vid 14 års ålder att sy sina egna kläder. Sömnad och handarbete kom att bli ett stort intresse som följde henne genom livet vilket visat sig i såväl sin egen som barnens garderob och utsmyckningar i hemmet.

Sonia gifte sig med Stig Näslund i Revsunds kyrka och paret och deras dotter bodde den första tiden i Gällö, i ett hus som Stig och hans far Erland byggde. Ett samtal med en förfrågan om Stig ville bli faktor för Bräcke sågverk resulterade i att familjen flyttade till Bräcke och där kom de båda att leva och verka resten av sina liv. Sonia och Stig fick tillsammans tre barn.

Sonia började arbeta i tidig ålder, bland annat som bomvakt vid järnvägen, på caféet i Gällö, som hennes mor drev under en tvåårsperiod, som telefonist och vid specialavdelningen på Konsum i Gällö. Konsum i Bräcke kom sedermera att bli hennes huvudsakliga arbetsgivare under hennes yrkesverksamma liv ända till pensioneringen.

Bridge var ett stort intresse och glädjeämne för Sonia och hon var en mycket aktiv bridgespelare. Hennes skicklighet resulterade i titeln Bästa dam vid en av hennes sista tävlingar i Bräcke, då vid en ålder av 84 år.

En stor glädje var hennes barnbarn och barnbarnsbarn.

Sista halvåret tillbringade hon på Gimsätra där hon fick god omvårdnad.

Mer läsning

Annons