Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söndag spelar roll, stor roll

När Sverige går till val på söndag kommer ”Damerna i vitt” som vanligt att röra sig ner längs femte avenyn i Havanna.

Annons

Oförtröttligt fortsätter Las Damas de Blanco sin fredliga kamp mot Castroregimen. De åldrade kvinnorna demonstrerar för att deras makar och söner, Kubas politiska fångar, ska släppas fria. Straff som i Sverige är reserverade för mördare verkställs på Kuba mot människor som samlat underskrifter för fria och demokratiska val. I Burma, Iran och Zimbabwe tystas demokratins advokater med döden.

En röst på söndag är också en röst för alla som inte får eller vågar uttrycka sin vilja.

Jag har förresten gått igenom tv-tablån för söndag och den visade överhuvudtaget inget av värde; Disneydags på förmiddagen och veckans reprisering av Vem vet mest? efter lunch. Budskapet är tydligt – till och med SVT vill att vi ska rösta!

Det tredje och viktigaste argumentet för att uppsöka vallokalen i morgon är att ditt deltagande faktiskt spelar roll, stor roll. Det är inte oväsentligt vilket block som styr Sverige nästkommande mandatperiod. Nej, efter fyra år av högerstyre är det faktiskt ett påstående som har fog för sig. Vi vet i dag vad vi inte visste 2006. Vi har ett facit: det är samma gamla höger som tidigare. Gösta Bohman, Bo Lundgren och Fredrik Reinfeldt – tre generationer högermän, förenade i en vision om ett smalare, svagare och strängare samhälle.

”Jag minns hur högern motsatte sig barnbidragen, arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen”, sa tidigare statsminister Ingvar Carlsson när han häromdagen valtalade i Stockholm. Själv minns jag en debattartikel från förra året som larmade om att ”svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete”.

Artikeln var en desperat appell för humanism och medkänsla. Men också en bekräftelse på att Fredrik Reinfeldt är på god väg att förverkliga det som Moderatledare före honom bara kunnat drömma om. Att förändra ett samhälle från grunden. Efter fyra år kan vi nu skönja hur konturerna av ett annat slags Sverige växer fram. Ett smalare, svagare och strängare samhälle.

I morgon kan vi vända den här utvecklingen.

Rösta för alla som inte får rösta. Rösta för att det är dåligt på tv på söndag. Rösta för att det spelar roll!