Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somrigt nattliv på Verkön

Knappt någon timme bort över Storsjöns vatten väntar Verkön med grillmat i slottsträdgården och dans fram till småtimmarna. På Östersunds egen skärgårdsö är det nattklubb varje onsdag. LT hängde med tjejgänget dit.

De är 25 partysugna tjejer och nyss satt de på Gamla teaterns uteservering och drack bubbel. Nu ska färden gå vidare mot sitt huvudsakliga mål: Nattklubben på Verkö slott. Susanne Pripp kontrollerar att alla som ska vara med är med på bussen innan den rullar mot Norderön. En doft av läppstift och söt parfym fyller kupén.

– Det känns att det bara är tjejer i bussen. Vi får se hur det luktar när vi ska hem, säger någon och alla skrattar. Stämningen är redan på topp, alla pratar i munnen på varandra trots att många inte känner varandra, eller kanske på grund av just det.

– Det ska bli så kul att träffa nya människor och umgås. Jag blev medbjuden av en kompis i går kväll, säger Eva-Märret Norderberg.

Det är bara en vecka sedan som Susanne Pripp skapade en Facebooksida för Verkön där hon talade om att hon ville samla ihop ett gäng tjejer för en festkväll, vem som helst var välkommen att anmäla sig. Gensvaret blev så stort att det förmodligen blir en tur till innan sommaren är över, berättar Susanne.

– Vi gjorde en tur förra året också och det var jättetrevligt. Det är ju mest killar som äger båtar i Östersund och därför blir det mest killgäng som åker ut till Verkön. Det här är ett sätt för tjejerna att ta sig dit, säger Susanne,

Efter bilfärjan från Isön till Norderön väntar båten Anna af Verkön på att få köra gästerna den sista biten. Susanne uppmanar alla att ha koll på hur de tar sig hem på natten. Om man vill åka med båten Anna af Verkön är det samling vid bryggan klockan halv ett, men sist var det bara tre tjejer av 33 som åkte hem med den, manar hon och ler. Alla skrattar, men lovar också, mer allvarligt, att meddela hur de vill göra. Sedan får de flesta annat att tänka på, båten passerar nämligen en brygga med nakna killar. Den svenska synden badar kanske bastu i kväll.

Det vackra vita slottet visar sig strax i den lummiga grönskan. Grillbuffén står uppdukad med olika sorters kött, potatissallad och smarriga röror. Serverar gör köksmästaren Johan Jönsson själv. Han beskrivs som en stor entusiast som gärna lägger in egna sillar och brinner för det lokalproducerade. Kjell Andersson, som driver stället tillsammans med sin sambo Kicki Edholm, säger att de gärna skulle vilja öppna en gårdsbutik i anslutning till slottet. Paret tog över arrendet i fjol och siktar på att hålla i trådarna ytterligare fyra år efter detta. De bor på ön hela sommaren, annars skulle det bli för tungrott. För något vanligt jobb är det knappast tal om, mer en livsstil.

– Man får vara allt från sjöman till sopgubbe, säger Kjell, som också underhåller gästerna med sitt eget band emellanåt. Han är glad över att nattklubbskonceptet så snabbt blev en succé, samtidigt tycker han att det är synd att inte ännu fler har upptäckt ön som också har viskvällar och räkfrossa på sommarens program.

– Finalen på Verkön förra året lockade över 200 personer, jag tror att det var 70 båtar här då. Det handlar om att umgås på ett lättsamt sätt. Vi vill att gästerna ska få lite vardagsrumskänsla. Tyvärr är det fortfarande många som inte känner till den här vackra destinationen, säger Kjell.

Bland de som har sökt sig hit i kväll finns, förutom tjejgänget, familjer, grabbgäng och par. Ett par berättar att de lämnat barnen hos far- och morföräldrar för att få en kväll på tu man hand. De ska sova över på slottet och gör kväll tidigt.

Samtidigt börjar de andra middagsgästerna bli varma i kläderna. Dj Uffe Isaksson väljer pärlor med omsorg. Camilla Ahnstedt, Hanna Falkelind, Marie Pålsson, Linda Andersson och Marlén Johansson är alla nyblivna mammor, några är barnfria för första gången i kväll och njuter av att slappna av.

– Vi ska ha roligt på tjejers vis. Inga karlar och kärlek, men dansa ska vi absolut, säger de.

Och sjunga. För snart finns Roger Hansson från Ständut Blakk där med sin gitarr. I stället för att stå på scenen väljer han att han spela vid borden för att få närkontakt med publiken. Det dröjer inte länge innan stället gungar av allsång.

– Har krogstråket redan börjat? hojtar Roger när alla klämmer i till Per Gessles sommarplåga ”Kung av sand”.

– Vi har det jättehärligt, helt fantastiskt. Det är få gånger man som 40-åring kan gå ut och roa sig utan att stöta på sina barn, säger Åsa Sahlin, som ofta söker sig till Verkön eftersom familjen har en egen båt.

Mer och mer båtburet folk ansluter sig. Den sista allsångslåten blir Jämtlandssången. När vi lämnar Verköns nattklubb har det blivit fart i den alldeles nybyggda danslogen. Högtalarna spelar Michael Jacksons ”Billie Jean”, några par dansar styrdans, andra disko. Det är inte så noga, bara det är trevligt.

Ytterligare tre nattklubbskvällar väntar i sommar, vem som står för underhållningen nästa onsdag den 21 juli är än så länge oklart, men en vecka senare, den 28 juli, dyker P-Danjelsa och Micke Klemmé upp med sin nya skaorkester.