Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommartrötta kan räkna dagarna

Trött på att lapa sol och gå i kortärmat? Den som börjat längta efter att med gott samvete tända ljus och krypa upp i favoritfåtöljen med en bok, behöver inte vänta så länge till.

Hösten knackar på dörren.

Slut på tjatet om att "inte sitta inne i det vackra vädret". Slut på stressandet till badplatser och picknick-ängar. För höstfantasten har årets sommar blivit lång.

– Hösten har i stort sett etablerat sig bara i fjälltrakterna och normalt ska hela Norrland ha fått höst nu och även nordvästra Svealand, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog hos SMHI.

Som meteorolog välkomnar han den nya årstiden när det börjar ske saker jämfört med det vädermässigt stabila och tråkiga högtrycket vi haft.

– Kanske får vi in stormar man kan följa, det är spännande. Sedan blir det ju ofta väldigt vackert ute när löven skiftar färg, säger han.

Men sensommarvärmen påverkar inte hur resten av hösten eller vintern blir – väder lever för stunden.

– Vädret har inget minne, brukar vi säga. Hur det blir framöver styrs av placeringen av hög- och lågtryck och var gränsen mellan värmen i söder och polarluften ligger.

Hur som helst har högtrycket nu börjat röra på sig och drar mot nordost.

– Då släpps lågtrycken fram och ett närmar sig i slutet av veckan, så från söndag blir det nog mer ostadigt med regn och moln.