Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarjobbens första dagar

För vissa var måndagen sommarlovets första dag. Andra börjar sina sommarjobb runtom i kommunerna.

Måndagen var den första av den kommunala feriepraktikens dagar. 940 stycken ungdomar upp till 18 års ålder, och i undantagsfall äldre, jobbar 75 timmar för 53 kronor i timmen och tjänar på så vis ihop knappt 4 000 kronor i fickpengar till sommaren.

I receptionen på kommunhuset satt Daniel Lidström, 17, Anny Edholm, 16, och Olle Björkebaum, 16, som under tre veckor ska intervjua butik- och restaurangägare runtom i kommunen och sammanställa en tillgänglighetsguide för handikappade.

– Jag tyckte att det här verkade mest lärorikt så därför valde jag det, säger Olle som förutom detta ska praktisera på en arkitektbyrå och jobba hos sin pappa i sommar.

Mattias Eliasson jobbar vanligtvis som informatör på Östersunds kommun men har under den här perioden hand om vissa av feriearbetarna.

– De här ungdomarna kommer att ha roligt med ett jobb som är suveränt när det är fint väder. De får träffa folk och får en insikt om hur funktionshindrade har det, säger Mattias.

På Stadsmuseet i Kyrkparken ska Mira Hvidsten, 16, jobba som museivärd.

– Jag är intresserad av historia och då passar det här bra, säger Mira.

Ungdomarna har möjlighet att välja första-, andra- och tredjehandsval. Mira Hvidsten fick sitt förstahandsval.

– Jag går humanistisk linje och gick ut första året i gymnasiet, säger Mira.

Christer Holm berättade om Stadsmuseet för Mira Hvidsten och förklarar hennes uppgift så här.

– Man sitter vid Östersunds förste borgmästares bord och så dråsar det förhoppningsvis in folk som man kan guida genom museet, säger Christer.

Feriearbetet är uppdelat i tre perioder, varav den första pågår fram till den 4 juli.

Inom kommunen drar även andra jobb än feriepraktik i gång. Till exempel sommarvikariat inom parkskötsel. Kristina Serdoc rensar rabatter.

– Vi tar bort ogräs till exempel bland träden på stortorget, säger Kristina Serdoc.