Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarjobbare får fackbesök

Många ungdomar har sin första kontakt med arbetslivet sommartid. Ofta drabbas de av oseriösa arbetsgivare. LO startar nu sin årliga kampanj.

En hög ungdomsarbetslöshet gör i år läget värre än vanligt. Just arbetslösheten gör att många ungdomar är beredda att acceptera villkor i arbetslivet som är för dåliga.

– Vi har alla samma rättigheter på jobbet. Det är inte okej att ha sämre villkor bara för att man är ung och inte etablerad på arbetsmarknaden, säger Peter Nylander, som är ungdomsansvarig vid LO-distriktet i mellersta Norrand.

Oklara arbetsförhållanden, för låga eller helt uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb är bara några svårigheter som kan drabba unga med liten erfarenhet från arbetsmarknaden.

I kampanjen besöker representanter från LO ungdomar ute på deras arbetsplatser och informerar om rättigheter och skyldigheter i det svenska arbetslivet. I Jämtland äger kampanjen rum under vecka 26, veckan efter midsommarhelgen. Under förra året träffade LO sammanlagt 790 ungdomar i distriktet.