Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens bästa spänningsroman

Det här är författarparets femte bok efter succédebuten med den så otroligt starka ”Odjuret” 2004. I den strida floden av svenska deckare är de de enda som tydligt bär arvet vidare från Sjöwall & Wahlöö.

Annons

Det är i stort sett endast i dessa böcker med den ständigt lika sure Siw Malmqvist-fanatikern och antihjälten Ewert Grens i motvillig huvudroll som något riktigt väsentligt om tillvaron i Sverige på 2000-talet sägs i svenska kriminalromaner.

När Wallander har blivit massproducerad teveunderhållning och resten gräver ner sig i satir eller konstruerade intriger söker sig R&H rätt in i de mest sårbara punkterna i vår så kallade välfärdsstat. Nu har turen kommit till infiltratörerna. Efter ett antal uppmärksammade verkliga fall kan vi se hur sårbart samhället blir när det börjar avlöna kriminella för att begå brott.

Piet Hoffman är infiltratör. Betald av svensk polis och samtidigt anställd av polska maffian. Mitt i orkanens verkliga öga försöker han hålla sig väl med alla och däremellan ta hand om fru och två barn.Och samtidigt ska han försöka ta över knarkhandeln på svenska fängelser. Allt går snabbt, kanske för snabbt, över i ett kaos. Men när allt landar har läsaren varit med om en oerhört dramatisk och gripande resa som inte släpper taget för en enda sekund.

Berättelsen är urstark. Vinkeln är skapad för att verkligen suga in läsaren i problematiken på alla sidor. Och samtidigt är den dramaturgiska uppbyggnaden mästerlig. Det här är enligt mig deras bästa sedan debuten. Och då håller jag ändå de tre romanerna däremellan som riktigt bra.

Men frågan är bara om läsarna accepterar att Ewert Grens blir nästan för mänsklig och att Siwan är på väg bort – men det är bara en anmärkning i marginalen. För nu är sommarens allra bästa spänningsläsning redan här.

Spänning med eftertanke som slår det mesta.

Mer läsning

Annons