Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarens babyboom ger högtryck hos prematuren

Under de senaste tre veckorna har det varit högt tryckt på prematuren, avdelningen för för tidigt födda barn, vid Östersunds sjukhus. Personalen har fått arbeta mycket övertid, ibland har de fått jobba dubbla pass och kommit in på lediga dagar.

Annons

– Det har varit fullständigt kaos, säger avdelningschefen Ingrid Stafrén. Det har varit jättesynd om personalen, men de har inte klagat.

– Vi har fler barn än vi har platser till, vi har alltså en överbeläggning. Samtidigt är det är sommar och semester.

Det är ett högt tryck på alla spädbarnsavdelningar i landet just nu, det är inte bara i Östersund. Ingrid Stafrén säger att det är svårt på alla ställen.

– Vi har haft några veckor nu som har varit väldigt jobbiga för personalen och trångt för patienterna. Personalen får jobba mycket övertid och det är knappt de får några raster.

Ingrid Stafrén påpekar att det var väldigt lugnt på prematuren i början av sommaren men de sista tre veckorna har det varit väldigt hårt tryck.

Hon säger att det i går morse var överfullt men när vi pratades vid under eftermiddagen hade de åtta barn på åtta platser.

– Babyboomen har kommit ordentligt under sommaren och det kommer mycket även att födas många barn under hela hösten. Det verkar som det skett en förskjutning av babyboomen från våren till hösten.

– Det var många barn som föddes förra sommaren också, men vi hade inte alls så här högt tryck.

Prematurbarnen tar väldigt mycket personalresurser och barnen blir kvar länge för vård. En del blir ända upp till tio veckor.

Ingrid Stafrén vill passa på att ge personalen en eloge för att de ställt upp under dessa hektiska veckor