Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som om Zlatan blev gympamajje

Annons

Jag läste en häftig artikel i tidningen häromdagen. Sveg sparar inte på krutet när det gäller att ge sina musikskoleelever lärare av yppersta världsklass.

Thiago Trinsi heter han, är egentligen från Brasilien och av någon anledning ska han sitta och traggla Lilla snigel i kommunala musikskolan i Härjedalen. Jag gick in och kollade lite på Youtube för att se vem han var och vad han var kapabel till. I tidningen stod att han varit världsmästare i snabbspelning. 750 toner i minuten mäktade han med vid internationella mästerskapen i den grenen. 750 toner i minuten motsvarar mer än 12 toner i sekunden. Och jag som tycker att vår svenske gitarrhjälte Yngwie Malmsteen spelar fort. Thiago spelar inte bara fruktansvärt snabbt. Det låter bra också. Det fick jag klart för mig efter en stund på nätet.

En liknande drömvärvning vore kanske om Zlatan blev gympamajje i Offerdal. Han och Thiago lirar på samma världsarena. Givetvis i vitt skilda grenar.

Jag är själv en utbildad konsertpianist. Nåja. Sju års studier gjorde mig väl inte till någon större ekvilibrist och jag får fortfarande räknas som dyslektiker när det gäller noter.

Jag kommer nu inte, vid min aktningsvärda ålder, ihåg mycket mer av undervisningen än att det var makalöst svårt att trycka ner bara den ena pedalen med mina Graningekängor, ni vet den där svarta sorten med mycket utrymme framme i tån. Jag trodde i alla fall på den tiden att jag var rätt skaplig på piano. Men det var nog inte riktigt så. Jag träffade min gamla pianolärare Vera för några år sedan och mitt spelande måste ha gjort ett outplånligt intryck på henne. Särskilt vad gäller den livsviktiga fingersättningen. Hon friskade helt osentimentalt upp mitt minne och berättade att mina fingrar låg slängda som ett knippe morötter på tangenterna. Ja, alla kan ju inte bli någon ny Arthur Rubinstein, men jag tyckte i alla fall att Mozarts turkiska marsch flöt ganska fint. Jag borde nog ha varit betydligt yngre, spelat gitarr och bott i Härjedalen. Men med tanke på vad Thiago kan utföra med instrumentet skulle det nog ha känts ganska agasamt att komma till lektionerna och inte ha tränat spelläxan ordentligt. Thiago leder, när han inte lär ungar i Sveg skillnaden mellan ett A- och E-ackord, gitarrkurser över hela världen. Kolla på Youtube om ni inte tror mig.

Att ha en så välrenommerad gitarrist som kommunanställd borde skapa nya möjligheter att marknadsföra kommunen och locka dit nya musikintresserade medborgare.

Personligen skulle jag mycket hellre leva i Guitartown än i Vinterstaden.