Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som i en dimma

Den som är dagledig kan emellanåt avnjuta gamla svenska filmer på tv.

Annons

Så häromveckan hade jag nöjet att återse en riktig goding, nämligen ”Ett brott”. Filmen bygger på en bok av Sigfrid Sivertz, som i sin tur handlar om en verklig händelse, ett uppmärksammat mord i Stockholms högre kretsar. Det är ett familjedrama, där sonen till ett justitieråd och medlem av Högsta domstolen mördar sin egen farbror i jakt på pengar.

Stor dramatik och utmärkta skådespelare. En ung Edvin Adolphson har en paradroll som den konkurshotade sonen och omges av den tidens stora namn som Sigurd Wallén, Anders Henriksson och Dagmar Ebbesen.

Filmen höjdes till skyarna vid premiären och nu var frågan om den höll efter så många decennier? Ja, tänk att den stod sig! Svensk film när den var som bäst. Man tackar.

Men mitt i det dramatiska skeendet kunde man lägga märke till en annan sak, som för övrigt kännetecknar många av de gamla filmerna: det röks. Oj, vad det bolmas! I alla situationer där två eller tre är församlade, nog tas cigarrettetuiet fram. Man kan liksom inte tala med varann utan rökning.

Sättet att röka blir också en klassmarkör. Grevar och baroner modell ä röker naturligtvis cigarr som de elegant sveper omkring med. Och skorrar på r:en. Sonen, den unge ädlingen, håller sig till cigarretten såväl på balen som när han flirtar med söta pigan i köksfarstun.

Journalisten framställs också han med cigarrett – dock i mungipan – knattrande på skrivmaskinen och med håret på ända. Tobaksröken står tät. Bönder och skärgårdsfiskare bolmar tryggt på snugga och boven tänder förstulet sin fimp i den mörka portgången. Romantiken blommar när den unge mannen tänder TVÅ cigaretter samtidigt och räcker kärestan den ena!

Men kvinnorna då? Högättad dam röker sällan. Slampan använder gärna munstycke och blåser förargliga rökpustar mot sitt offer. Den mycket unga tösen hostar kraftigt av sitt första halsbloss och understryker därmed sin oskuld. Ja, så här kan man fortsätta!

Men filmen är förstås en bild av verkligheten. Visst röktes det förr. Cigarretter var billigt och antitobakspropagandan inte så närgången. Men nog verkar filmbolmandet överdrivet.

I alla fall var ”Ett brott” en riktigt bra film oavsett rökandet!

Mer läsning

Annons