Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som fan läser Bibeln

SVT granskade äldrevården härom veckan. Med SIFO:s hjälp har man frågat 1004 slumpvist valda personer som fått svara på frågor om hur de ser på kvaliteten i äldreomsorgen.

Det enda dessa personer har gemensamt är att de är över 18 år, de är alltså inte valda för att de har en egen erfarenhet av hur äldreomsorgen faktiskt fungerar. Med stöd av denna undersökning basunerar SVT sedan ut budskapet att äldreomsorgen i Sverige fungerar mycket dåligt. Men det är en bild som inte stämmer. En bättre bild av hur det faktiskt ser ut får man genom att fråga de som är berörda.

Socialstyrelsen genomför varje år en brukarundersökning där man frågar de äldre själva om deras syn på äldreomsorgen. I 2013 års undersökning tillfrågades alla äldre med särskilt boende eller hemtjänst, varav 140 000 personer (!) svarade. Enligt SVT känner sig 67 procent oroliga inför att åldras i Sverige. I Socialstyrelsens brukarundersökning är det 4 procent av dem med hemtjänst och 3 procent av dem med särskilt boende som känner sig otrygga med den omsorg de får.

Lillemor Brandum, Kristdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel