Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som ett rop ut i rymden

Tanken att ojämlikhet är grunden för all tillväxt dödförklaras av allt fler. Att de rikas rikedomar kommer alla till del avfärdas numera inte bara av ekonomer på vänsterkanten, utan också från så oväntat håll som Internationella valutafonden. Men i Sverige är det fortfarande politisk tabu att prata om höjda skatter på förmögenheter, gåvor, arv och fastigheter.

Världens för närvarande mest inflytelserika ekonom, fransmannen Thomas Piketty, kallar den svenska modellen med noll skatt på förmögenheter och arv för ”en galen idé. LO är inne på samma linje.

”Varför ska den som jobbar hårt betala 57 procent i skatt medan den som ärver en förmögenhet ska betala noll procent?” undrade LO-ekonomerna Ola Pettersson och Torbjörn Hållö i en debattartikel nyligen.

Ja, varför? Arvsskatten avskaffades av S-regeringen 2005 för att förhindra att pengar flyttades utomlands. Det är tveksamt om det hade någon effekt över huvud taget. Fortfarande tillhör vi en liten minoritet som inte beskattar arv, trots att många ledande ekonomer, inte bara Piketty, varnar för ekonomiska system där arv ger större framgång och inflytande än arbete.

Förmögenhetsskatten avskaffades av alliansregeringen 2007. Även det var ”en galen idé, enligt Piketty, som förespråkar en global förmögenhetsskatt för att minska koncentrationen av rikedom i världen.

LO-ekonomerna vill höja skatten för höginkomsttagare och ta bort en mängd avdragsmöjligheter och kryphål som gynnar de som tjänar mest. OECD är inne på samma linje. EU-kommissionen konstaterar att 14 EU-länder har ränteavdrag för bostadslån i dag. 13 av dem har planer på att reformera avdragsrätten, men inte det 14:e, Sverige. Här finns fortfarande ingen seriös debatt om hur vi ska minska den ständigt ökande ojämlikheten. Det är som om LO-ekonomerna ropar ut i rymden.

I nästa vecka ska Thomas Piketty prata om sina idéer i Almedalen. Det blir spännande att se vilket gensvar han får.