Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som ett Beckett-drama i den svenska glesbygden

Ensamhet. Övergivenhet. Desperation. Det är en grym, ångestladdad och spritdoftande vardagsrealism som möter läsaren i Ola Nilssons roman ”Hundarna”, som är den första i en planerad serie romaner.

Annons

Miljön är svensk glesbygd, med långt mellan människor även känslomässigt. Här lever ett antal ungdomar i sin egen slutna, illusionslösa värld, där bara ett spritrus och en sexuell utlevelse ger tillfällig lindring i den grå, hopplösa vardagen.

När byns ungdomar samlas kring bron för att supa och ordkargt utbyta uppfattningar om meningen med livet är det som om Beckett skulle ha regisserat mötet. Här är Ida och Sanna med ”världens äldsta föräldrar”, ständigt på jakt efter något att berusa sig med. Kalle och Filip med en farsa som slagit och supit sig genom livet, men som nu är slut och uträknad i sin afasi. Här är den faderlöse Niclas med sitt kastmärke i pannan. De är ”drängarnas och pigornas avkommor från den gamla tiden. De som inte fått några gårdar i arv eller som slarvat bort det de fått”.

Sanna sniffar lim, Ida super sig redlös och låter sig utnyttjas sexuellt, Filip, 15 år gammal och med en substantiell livsleda, går då och då upp på broräcket och överväger självmordet som utväg.Det är en grym samtidsverklighet som Ola Nilsson skildrar på en koncis prosa och med sinne för träffande detaljer.

Ibland tycker man sig som läsare förflyttad till ett Beckett-drama med dess pregnanta språk och synen på den lilla människans övergivna och skyddslösa belägenhet. Kalle, som baxar med sig sin likkista och fyller den med livets nödtorft, syns mig som en tvättäkta Beckett-figur.

Det är ett drama som handlar om tillvarons meningslöshet och människors oförmåga att kommunicera.

Ola Nilsson har varit inne på de här frågorna i sina tidigare två utgivna prosaböcker och det ska bli intressant att se hur han utvecklar temat i den svit romaner han nu planerat.

Mer läsning

Annons