Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som en riktigt bra Stephen King-skräckis

Det har tagit sex år att utveckla. Nu är finska Remedys psykologiska thriller ”Alan Wake” äntligen här. Och du undrar naturligtvis om spelet blev den blandning mellan Twin Peaks och ”Resident Evil 4” du hoppats på. Vi har svaret.

Alan Wake

(Remedy/ Microsoft)
Ålder: 18+
Format: Xb 360
Genre: Skräckthriller

Betyg: 4

Att finska Remedys psykologiska thriller ”Alan Wake” börjar med en Stephen King-referens känns klockrent. För även om det talats om Twin Peaks-influenser så känns skräckförfattaren från Maine som den här ultrasnygga psykologiska thrillerns största influens. Succéförfattaren Alan Wake har inte lyckats skriva en rad de senaste två åren. I ett försök att locka fram kreativiteten lurar hans fru med honom på en stugsemester i idylliska Bright Falls. Under resan dit plågas Wake av mardrömmar som snart visar sig besannas när hans fru försvinner under synnerligen märkliga omständigheter.

När Alan Wake vaknar upp i sin kraschade bil, utan ett minne av den senaste veckans händelser börjar en skrämmande resa och en jakt på hustrun, där det är omöjligt att säga vad som är dröm, verklighet eller sakta framväxande galenskap. Och när mörkret sänker sig över Bright Falls lurar mörka fasor i skuggorna, redo att ta stadens innevånare i besittning.

”Alan Wake” lanseras främst som en thriller, men sanningen att säga så är det till största delen ett actionspel som, till viss del, påminner om skräckklassikern ”Resident Evil 4”. Personligen hade jag väntat mig mer äventyr än action, men storyn drivs först och främst framåt av snygga mellansekvenser där de lysande röstskådespelarna gör ett toppjobb för att skapa illusionen av att du spelar en film eller tv-serie.

Actionmomenten kan beskrivas som en ”shooter” med en twist. De mörka skepnader du kämpar mot tar ingen skada av vanliga kulor och krut. I stället använder du ljus för att få dina fiender att anta fast form, så att du sedan kan ge dem en blybehandling. Därför spelar ficklampor, nödraketer och flashbang-graneter en stor roll i spelet. Och i vanlig skräckspelsordning så är tillgången på ammunition lite snålt tilltagen för att höja pulsen på spelaren.

Striderna fungerar bra, men bjuder inte på någon större utmaning för den erfarne spelaren. Det gör att skräckinslagen aldrig blir riktigt ruskiga, snarare mysrysliga och till och med lite småtråkiga emellanåt. Spelets styrka är däremot de otaliga referenserna till filmer och tv-serier. Här finns en hyllning till Twin Peaks-favoriten The Log Lady, som i Remedys tappning blir The Lamp Lady. När Alan Wake jagas av en bindgalen liftare som slår en yxa genom dörren, refererar huvudpersonen till den klassiska Here’s Johnny-scenen i ”The Shining”. Dessutom är spelet uppdelat i kapitel, som alla avslutas med en cliffhanger och börjar med en riktig tv-resume. Effekten är mycket läcker och får tankarna att flyga iväg åt David Lynchs Twin Peaks (igen) och HBO-serier som ”True Blood”.

Det är tydligt att Microsoft och Remedy trycker särskilt hårt på thriller-aspekten, vilket inte är konstigt efter succén med det banbrytande Playstation 3-spelet ”Heavy Rain”.

Sanningen är den att Alan Wake simmar lite i samma vatten, men saknar konkurrentens variation och avancerade storymässiga förgreningar.

Wakes öden och äventyr är en väldigt linjär, men snyggt, berättad historia. Den kan kännas aningen lättuggad för hardcorespelaren och blir aldrig tillräckligt läskig för Silent Hill-fantasterna. Det är, kort och gott, en underhållande mysrysare för den breda massan och då kanske främst för ”casual-spelarna” som vill dyka lite djupare i spelutbudet. ”Alan Wake” är helt enkelt som de Stephen King-skräckisar man inspirerats av och det är inte alls illa.