Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som en dålig djurtransport

Annons

För allmänheten blev regeringens försämringar i sjukförsäkringen synonymt med manglade medborgare i ett cyniskt system. Lågvattenmärket sattes när en grupp läkare en onsdag i december förra året larmade om att ”svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete”. Sjuka var inte längre just det utan arbetslösa och sedan spelade det ingen roll hur mycket ryggen värkte. Med ett Alexanderhugg förändrades villkoren. Och för dem som var satta att verkställa politiken, i det här fallet Försäkringskassan, väntade bråda tider.

Blott tre veckor efter att de nya reglerna godkänts av riksdagen skulle de börja tillämpas. Det är inte att vara effektiv med skattebetalarnas pengar – det är att spela roulette med människors välbefinnande. Uppdraget till Försäkringskassan kom med så kort varsel att myndighetens it-system inte hann anpassas. Svårare uträkningar fick göras med miniräknare! Rättssäkert? Knappast. Instruktionerna var dessutom så otydliga, konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport, att handläggare var osäkra om regelverkets tillämpning.

Att överföra tusentals människor, varav många med komplexa diagnoser, från en insats till en annan tar tid och kräver planering. Regeringens hantering påminner mer om en dålig djurtransport – här fanns varken omtanke eller eftertänksamhet. Brister som förvisso är symptomatiska för högerns förändringsarbete. Det borgerliga systemskiftet bottnar i en människosyn som, precis som ordet antyder, sätter systemen före den enskilda människan.

Utgångspunkten var att alla skulle betraktas som friska och redo för jobb. Redan där gick det snett. I stället för att individuellt pröva varje långtidssjukskrivens förutsättningar att helt eller delvis återgå till arbete var beskedet att alla – jo, man kunde få dispens om man var riktigt sjuk, men även där saknade Försäkringskassan upparbetade rutiner – skulle ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.

På borgerliga ledarsidor hyllas regeringens förändringar av sjukförsäkringen. Svenska Dagbladet (obunden moderat) uppskattar att mer av samhällets resurser nu kan gå till skattesänkningar ”i stället för till bidrag till människor som inte arbetar”. Mer cyniskt kan det inte sägas. Så klart att sjuktalen minskar när det är snudd på omöjligt att vara sjuk. Men har folk blivit friskare? Har tryggheten ökat? Eller består framgången i att mer pengar frigjorts till nya skattesänkningar?